Hilaria brengt licht in de duisternis

Hilaria Paschal woont en werkt in Madukani in Tanzania, niet ver van een groot safaripark. In het park staan zonnepanelen, maar in dorpen als Madukani gebruiken de mensen voor hun dagelijkse energievoorziening nog gevaarlijke en giftige brandstoffen zoals kerosine en hout. Sinds 2013 brengt Hilaria daar verandering in.

Hilaria is aangesloten bij Solar Sister. Deze organisatie helpt vrouwen om een onderneming in groene energie-oplossingen te starten. Schone kooktoestellen bijvoorbeeld, maar ook lampen die werken op zonne-energie. Hilaria heeft al meer dan 450 zonnelampen verkocht en dankzij haar hebben ruim 2250 mensen nu licht, ook al zijn ze niet aangesloten op het elektriciteitsnet. De voordelen zijn groot. Met zonnelampen kunnen kinderen ook na zonsondergang leren en kun je ‘s avonds spullen maken om te verkopen of de administratie bijhouden.

Stap voor stap

Met het programma ENERGIA en via Solar Sister steunt Hivos vrouwen zoals Hilaria, omdat zij een belangrijke rol spelen in sociale verandering. Door vrouwen te trainen en de kans te geven een bedrijfje te starten, genereren ze inkomsten voor zichzelf en hun gezin. Bovendien geven ze het goede voorbeeld op het gebied van groene energie. Zo brengen deze vrouwen, stap voor stap, verlichting in afgelegen gebieden.