Responsive image

Aandacht voor Yezidi-vrouwen blijft hard nodig

16 juni, 2017

Met de strijd om het Iraakse Mosoel in volle gang, zijn al honderdduizenden mensen de stad ontvlucht. Onder hen bevinden zich vele Yezidi’s, die door IS zijn ontvoerd en misbruikt.

“We hebben maar één kans om te zorgen dat deze generatie vrouwen er weer bovenop komt. Dat betekent nu opvang en aandacht geven die ze verdienen”, zegt Hivos-programmamedewerker Jantine van Herwijnen.

In Irak zijn de afgelopen drie jaar duizenden vrouwen en meisjes ontvoerd door IS-strijders. De vrouwen behoren tot de Yezidi’s of andere minderheden in Irak en worden gevangen gehouden, misbruikt en als slaaf verhandeld. Degenen die weten te ontsnappen of zijn bevrijd kunnen vaak niet terug naar hun dorpen. Die zijn verwoest of het is er nog niet veilig genoeg. De vrouwen zijn vaak zonder hun familie, alleen, en komen terecht in één van de grote vluchtelingenkampen in Irak.

Jantine van Herwijnen heeft bijna dagelijks contact met hulpverleners in Irak: “Wanneer de vaak jonge vrouwen zich in de kampen melden zijn ze in relatieve veiligheid maar hun problemen zijn nog lang niet voorbij. Hun ervaringen zijn zeer traumatisch, en om dat te kunnen verwerken is meer nodig dan een slaapplek en eten en drinken.”

Psychische hulp

In de opvangkampen zorgt Hivos partnerorganisatie Emma ervoor dat de vrouwen zich veilig voelen en dat er goed opgeleide hulpverleners zijn die psychische hulp kunnen bieden. Met het bieden van onderwijs en trainingen richten ze de blik van de vrouwen voorzichtig weer op de toekomst.

“Goede opvang is nu eerste prioriteit”, zegt Jantine, “en dat is dus niet alleen een dak boven hun hoofd. We willen hen juist de kans bieden om mee te bouwen aan een betere toekomst. Een toekomst waarin we hen zelfbeschikking en een gevoel van waardigheid teruggeven. Alleen daarmee zijn ze echt geholpen.”

Help mee

Met de toenemende druk op IS melden steeds meer vrouwen zich in de opvangkampen. Om iedereen goed te kunnen opvangen moeten er nu plekken bijkomen en extra hulpverleners worden opgeleid. Wil jij hierbij helpen en de uitbreiding van de opvang mogelijk maken? Word dan nu donateur van Hivos.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer