Beeld2

Een waardige toekomst voor Yezidi vrouwen in Irak

In Irak zijn de afgelopen twee jaar duizenden Yezidi vrouwen en meisjes ontvoerd door IS-strijders. Ze worden gebruikt als menselijk schild en als slavin gevangen gehouden, misbruikt en verhandeld.

Vrouwen die weten te ontsnappen of zijn bevrijd kunnen vaak niet terug naar hun dorpen. Die zijn verwoest of het is er nog niet veilig genoeg. Ze komen terecht in een van de grote vluchtelingenkampen in Irak. Daar worden ze zo goed als het gaat opgevangen. Om de blik voorzichtig weer op de toekomst te richten is dringend extra hulp nodig. Want wanneer de vrouwen hun vrijheid terug hebben, zijn hun problemen nog lang niet voorbij.

Een veilige plek

De eerste prioriteit is de opvang van Yezidi vrouwen in de vluchtelingenkampen verbeteren. Er is dringend behoefte aan goede psychische hulp en een plek waar de vrouwen samen kunnen komen en zich echt veilig voelen.

De volgende stap is de oprichting van een community center in de buurt van Sinjar. Het gebied waar de meest Yezidi vrouwen vandaan komen. In het centrum is ruimte voor opvang en ontmoetingen, maar vooral ook voor psychische ondersteuning en trainingen. Met het community center leggen we de basis voor een sterke beweging van Yezidi vrouwen. Zodat zij zelf het voortouw nemen in de wederopbouw van hun gebied en duurzame vrede.

Help mee

Duizenden Yezidi vrouwen en meisjes zijn gevangen genomen door IS-strijders. Misbruikt, als slaaf verhandeld of gedwongen te trouwen. Het grootste deel van de vrouwen leeft nog in gevangenschap. Voor de honderden die wisten te ontsnappen of zijn bevrijd is dringend hulp nodig.

Help jij mee de opvang in Irak uit te breiden en de vrouwen een waardige toekomst te geven?

Doneer nu

 

Drie vrouwen, drie verhalen