Responsive image

Victoria Clinic: eindelijk goede zorg voor Filipijnse transgendervrouwen

28 maart, 2018

Gespecialiseerde zorg voor transgendervrouwen is er nog bijna niet in de Filipijnen. De Victoria Clinic in de hoofdstad Manilla is de eerste in de wijde omtrek die deze groep met open armen ontvangt. De kliniek werd voor 50 procent gefinancierd door onze particuliere Nederlandse donateurs en opende zijn deuren in januari 2017. Het is een veilige haven voor transgenders en een motor achter sociale verandering.

Supersnel testen op HIV

“In de Victoria Clinic doen we lichamelijk onderzoek en kunnen we supersnel testen op hiv, binnen 20 minuten heb je de uitslag”, vertelt Loyd Norella van Hivos. “Onze volgende stap zou zijn om ook hormoonbehandeling te bieden, maar dat is op dit moment nog illegaal in de Filipijnen. Laat staan de geslachtsveranderende operatie zelf. Daarnaast werken we aan bewustwording, door bijvoorbeeld posters en flyers te maken en te spreken op scholen. Bovendien zijn we bezig met klinische richtlijnen voor transgenderzorg en het opzetten van een beroepsvereniging voor transgendergezondheid. Als we dat voor elkaar hebben, kunnen we het misschien ook invoeren in andere landen hier in de regio.”

Veilige haven

Johanna, een prachtige dame die geboren is in een mannenlichaam, kwam de kliniek binnen als patiënt en werkt er inmiddels zelf, om andere transgendervrouwen te helpen. De Victoria Clinic heeft nog een andere belangrijke functie, legt ze uit: “De meeste transgendervrouwen worden niet geaccepteerd door hun familie, vrienden, medestudenten of collega’s. Hier vinden we steun, dat is echt uniek. Een veilige haven waar we vrijuit kunnen spreken, accepteren wie we zijn en de kracht vinden om iets te bereiken in dit leven.”

Met Nederlandse steun

“De hulp die we uit Nederland krijgen is echt essentieel”, vult Loyd aan. “Want je kunt je met hart en ziel voor zoiets inzetten, maar zonder steun gebeurt er niets. Mede dankzij jullie kan deze kliniek bestaan en leren we voortdurend wat wel en niet werkt. Met de Victoria Clinic creëren we een blauwdruk om op voort te bouwen.”

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer