Hivos - People Unlimited website

Header image
FLAG TYPE 

Verboden film Rafiki wint Hivos Free to be me Award

Hivos reikt op vrijdag 22 maart tijdens de Roze Filmdagen in Amsterdam de Free to be me Award uit aan Wanuri Kahiu, regisseur van de baanbrekende Keniaanse film Rafiki.

Rafiki vertelt het verhaal van twee Keniaanse meisjes die verliefd op elkaar worden. Terwijl hun families in een politieke strijd zijn verwikkeld, bloeit de liefde tussen Kena en Ziki op. De vriendinnen worden voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid?

Verboden in Kenia

De film kent een bijzondere geschiedenis. De Keniaanse filmkeuring verbood Rafiki omdat de film homoseksuele relaties zou promoten. De filmmakers gingen in beroep om hun vrijheid van meningsuiting en creativiteit te beschermen. Ook wilde regisseur Kahiu haar film inzenden voor de Oscars. Om de film daarvoor in aanmerking te laten komen, moest Rafiki in het land van herkomst in de bioscopen te zien zijn. De rechters gaven haar gelijk en Rafiki mocht zeven dagen lang vertoond worden.

De zalen zaten vol. En dat gebeurde niet alleen in Kenia. Na Cannes – waar Rafiki als eerste Keniaanse film ooit in première ging – en filmfestivals over de hele wereld, komt Rafiki nu naar de Roze Filmdagen in Amsterdam. Een perfect moment om de moedige maakster de Free to be me Award te overhandigen.

Rafiki raakt aan een actueel thema. Vrijdag 22 februari beslist het Keniaanse hof of Sectie 162 uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. Deze uit de koloniale tijd stammende bepaling verbiedt homoseks en afschaffing ervan zou een grote overwinning zijn voor de LHBTI-gemeenschap in Kenia. Films als Rafiki zijn nodig om het maatschappelijk debat over vrijheid en diversiteit aan te blijven wakkeren.

Hivos Free to be me Award

Dit jaar reikt Hivos voor de tweede keer de Free to be me Award uit. Met de prijs wordt een film onderscheiden die sterk bijdraagt aan de acceptatie van LHBTI’s in een land waar dat niet vanzelfsprekend is. De Award is een blijk van waardering voor de maker en geeft deze een extra podium. Juist in landen waar vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is, moeten filmmakers hun stem kunnen laten horen. Want waar ruimte is voor nieuwe geluiden en afwijkende meningen, is ruimte voor mensen in al hun verschillen. Zo werkt Hivos aan een wereld waarin alle mensen de vrijheid hebben om te leven zoals zij dat het liefst willen.

Vanaf 23 mei is Rafiki door heel Nederland te zien.