Responsive image

Vechten voor LHBTI-rechten in Kenia

1 augustus, 2016

Al jaren strijdt Hivos voor het recht van lesbiennes, homo’s, bi-, trans- en interseksuelen om te zijn wie ze zijn. Velen van hen leven in een vijandige omgeving, waar angst, taboes en stigmatisering elke dag leiden tot geweld. In meer dan vijfenzeventig landen is homoseksualiteit zelfs bij wet verboden. Bijvoorbeeld in Kenia. Hivos steunt lokale LHBTI-organisaties, die naar de rechter zijn gestapt om de Keniaanse anti-homo wetten af te schaffen.

Wat er nu gebeurt is spannend: er is een goede kans dat de rechter positief zal beschikken. Daarmee zou er een einde komen aan het wettelijk verbod op een levensstijl die niet heteroseksueel is. We spraken met Ruth Kimani, onze program development manager seksuele rechten en diversiteit in Nairobi.

Sterke coalitie

“De LHBTI-beweging in Kenia is sterk”, zegt ze. “Ze komen op voor juridische, politieke en publieke erkenning en het recht om te worden behandeld als ieder ander. Maar liefst veertien LHBTI-organisaties hebben hun krachten gebundeld onder de naam GALCK: de Gay and Lesbian Coalition of Kenya. Zij zijn de belangrijkste voorvechter van LHBTI-rechten in Kenia.”

“In het verzoekschrift vragen ze om aanpassing van de artikelen 162, 163 en 165 van het Keniaanse Wetboek van Strafrecht. De zaak is zorgvuldig voorbereid en dient nu in het Hooggerechtshof. Hivos speelt hierbij een ondersteunende rol door GALCK financieel te steunen, technisch advies te geven en vergaderingen te faciliteren. Daarbij richten we ons op vier hoofddoelen: rechtsbijstand, belangenbehartiging, communicatie en veiligheid.”

Op weg naar vrijheid

Ruth legt uit waarom dit niet alleen een juridische kwestie is. “De wet is één ding, politiek en publieke opinie zijn iets anders. Ik ben vrij optimistisch over onze kansen in de rechtszaal. Daarbij zijn belangenbehartiging en communicatie essentieel om wanpraktijken en negatieve reacties te voorkomen, met name uit religieuze hoek. Dit is een grote stap op weg naar een samenleving waarin LHBTI’s in vrijheid kunnen leven, zonder bang te hoeven zijn voor discriminatie of geweld.”

Wil je ook bijdragen aan de strijd voor rechten van LHBTI’s?

Doneer nu

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer