Responsive image

Turkse aanklacht tegen opgepakte mensenrechtenverdedigers en trainers is schandalig

18 juli, 2017

Acht mensenrechtenverdedigers, onder wie de directeur van Amnesty International Turkije, en twee trainers, die allemaal op 5 juli in Istanbul zijn gearresteerd tijdens een door Hivos gefinancierde training voor online veiligheid en informatiemanagement, zijn vandaag officieel aangeklaagd door de Turkse justitie. De aanklacht luidt dat zij hulp hebben verschaft aan een terroristische organisatie; vier andere mensenrechtenverdedigers zijn op borgtocht vrijgelaten.

Hivos reageert verbijsterd op de aanklacht. “Deze mensen, zowel de mensenrechtenverdedigers als de trainers, werken allemaal stuk voor stuk in dienst van de mensenrechten. Dat zij nu worden aangeklaagd is schandalig en getuigt van een groot onrecht”, aldus Edwin Huizing, algemeen directeur van Hivos.

Hivos en Amnesty International roepen de Nederlandse regering op om deze gang van zaken scherp te veroordelen, bij de Turkse autoriteiten met klem aan te dringen op het onmiddellijk intrekken van deze absurde aanklacht en onvoorwaardelijke vrijlating te eisen.

De mensenrechtenverdedigers en de twee trainers zijn slachtoffer geworden van de waan en de willekeur van het Turkse regime, dat de vorig jaar gepleegde coup misbruikt om politieke tegenstanders monddood te maken, media te verbieden, zuiveringen van overheidsinstanties door te voeren en nu ook zelfs prominente mensenrechtenverdedigers en externe consultants die staan voor een open rechtvaardige samenleving met vrijheid van meningsuiting op te sluiten.

Het is zeer verontrustend dat de rechterlijke macht in Turkije de aanklacht niet direct verwerpt als zijnde totaal ongegrond, en doet het ergste vrezen over haar onafhankelijkheid. Onvoorwaardelijke vrijspraak zou de enige juiste beslissing zijn voor iedere rechter met gezond verstand.

Kom in actie en teken de petitie via de Nederlandse website of stuur een mail via de internationale website van Amnesty International om dit onrecht tegen te gaan en te vragen om onmiddellijke vrijlating van alle mensenrechtenverdedigers in Turkije.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer