Responsive image

Sterke drank en Afrikaanse roots

30 januari, 2018

Hivos kijkt IFFR: Djon África

Miguel, een goeiige lobbes uit Portugal met rastahaar, weet het opeens zeker. Half aangemoedigd, half tegengehouden door zijn grootmoeder is hij vastbesloten om naar Kaapverdië te gaan, op zoek naar z’n Kaapverdische vader. Op zoek naar zijn roots.

In het eerste deel van de film weet een opeenvolging van korte, woordloze scènes Miguels Portugese leventje mooi te vangen. Hij moddert eigenlijk maar wat aan, in werk, op straat, in de liefde. Of neemt zijn relatie misschien serieuze vormen aan? Het weerhoudt hem niet om een ticket te kopen en naar Afrika te vertrekken.

De kijker reist met hem mee, uitnodigend en easy going als de Portugees is. In het vliegtuig vloeit de drank en wanen we ons met uitbundige dans in het gangpad in Afrikaanse sferen. Of is dit een hallucinatie, gevoed door de nationale Kaapverdische drank, de groque?

Het licht hallucinante gevoel verdwijnt nooit helemaal uit de beleving van de reiziger, die vaart op het wat wankele kompas van drank, vreemden en vrouwen. Miguel zoekt en vindt een tijdelijk thuis in de weidse Kaapverdische heuvels van Tarrafal. Je zou kunnen zeggen dat hij hier op een poëtische manier bezig is met zelfonderzoek. Wat heeft hij hier op dit verre Afrikaanse eiland eigenlijk te zoeken. Ja, z’n vader maar verder? Hoe bepalend zíjn die zogenaamde roots nou helemaal voor zijn identiteit?

Hij wordt niet eens geaccepteerd als Kaapverdiaan. Uitgejouwd door een groepje spelende kinderen. Hier is Miguel, die iets van zijn oorsprong probeert te achterhalen, in feite vreemdeling. Het is niet het eerste en zeker ook niet het laatste inzicht dat hij krijgt op z’n reis, die in meerdere opzichten vormend blijkt, met tot het einde de groque als metgezel.

Djon África is tot zaterdag 3 februari te zien op het IFFR. Deze film van João Miller en Filipa Reis dingt mee naar de prestigieuze Hivos Tiger Award.

 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer