Responsive image
Foto: Ceibo Alliance/Amazon Frontlines

Revolutionaire overwinning voor inheemse rechten in Ecuador beschermt het Amazone regenwoud tegen goudmijnen

6 november, 2018

De Kofan van Sinangoe, een groep inheemse bewoners in de Amazone, heeft een belangrijke rechtszaak gewonnen, waardoor de Ecuadoraanse overheid wordt gedwongen om alle concessies voor mijnbouw op en rond hun woongebied in te trekken. Concreet betekent dit dat meer dan 32.000 hectare regenwoud kan worden beschermd tegen de verwoestende invloed van goudmijnen op natuur en mens.

De rechtbank in Ecuador accepteerde voor het eerst bewijsmateriaal over milieuvervuiling als gevolg van mijnbouw. De Kofan gemeenschap heeft dit, met hulp van lokale organisaties Ceibo Alliance and Amazon Frontlines, in haar leefgebied verzameld en vastgelegd. De rechtbank veroordeelde de mijnbouwbedrijven voor het schenden van de inheemse rechten op water, voedsel en een gezond milieu, en verklaarde 52 concessies voor mijnbouw ongeldig.

In ons programma Alle Ogen op de Amazone steunen wij Ceibo Alliance and Amazon Frontlines. De overwinning die zij samen met de Kofan gemeenschap hebben behaald, is een enorme opsteker en inspiratie voor inheemse volken en landbeschermers die strijden tegen ontbossing. Niet alleen in de Amazone maar ook wereldwijd.

Lees ook: Nieuw bewijs voor moedwillige vernietiging van de Braziliaanse Amazone

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer