Responsive image
Sergio (links) en zijn partner Manuel. Foto: Ana Beatriz Bravo

Op weg naar het eerste homohuwelijk van Costa Rica

12 november, 2018

Graag stellen we onze collega Sergio aan je voor. Sergio komt uit Colombia. Op reis voor zijn werk ontmoette hij Manuel, de liefde van zijn leven. In 2016, toen het homohuwelijk in Colombia eindelijk mogelijk werd, trouwden ze. Niet alleen voor de wet, maar zelfs voor de Anglicaanse kerk. Maar Sergio en Manuel wonen in Costa Rica en daar wordt het homohuwelijk nog steeds niet erkend. Ook al heeft het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in januari 2018 bepaald dat stellen van hetzelfde geslacht gewoon moeten kunnen trouwen. De Costa Ricaanse instanties liggen dwars, dus Sergio trekt ten strijde.

“We hebben al eerder geprobeerd om ons huwelijk hier in Costa Rica erkend te krijgen”, vertelt Sergio. “Maar ze namen onze documenten niet eens in ontvangst, heel frustrerend. Het gekke is, in diezelfde periode hebben we samen een hypotheek afgesloten bij een private bank, ook hier in Costa Rica. Zij accepteerden ons wel als echtpaar. Interessant hè?”

Bewijsmateriaal

Negen dagen na de uitspraak van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens diende Sergio het verzoek opnieuw in. “Dat was een bijzonder moment. We werden met respect behandeld, niemand keek ons raar aan. Ze zeiden dat het ongeveer een maand zou duren en dat het verder via e-mail zou worden afgehandeld. Maar het duurt nog even. Eerst moesten we bewijs leveren van ons kerkelijke huwelijk. Nu willen ze bewijs van ons burgerlijk huwelijk, we wachten nog op de notariële akte uit Colombia.”

In augustus heeft het Hooggerechtshof bepaald dat het verbod op het homohuwelijk ongrondwettig is en de regering 18 maanden heeft om een nieuwe wet in te voeren. In de tussentijd hebben Sergio en Manuel nog steeds niet dezelfde rechten als heterokoppels. “Stel dat ik zonder werk kom te zitten, dan raak ik mijn verblijfsvergunning kwijt, ook al ben ik getrouwd met een Costa Ricaan.” Sergio leidt voor Hivos een project dat tot stand kwam met giften van Nederlandse donateurs. Ze analyseren de status van het homohuwelijk in vier Latijns-Amerikaanse landen, om te zien of de uitspraak van het Hof ook wordt nageleefd.

“Zowel qua werk als privé raakt dit onderwerp me diep. Door de hele discussie rond het homohuwelijk laaien angst en homohaat op, we kunnen niet hand in hand over straat. En zo lang ons huwelijk niet erkend is, voel ik me niet erkend als mens. Ik heb niet dezelfde rechten als ieder ander.”

Droom

Als hun huwelijk eindelijk officieel is, is de droom dan compleet? “Bijna,” lacht Sergio, “dan ga ik alleen nog kijken of de Anglicaanse kerk mij ook tot priester wil wijden. Ik ben een religieus man en voor mij zou dit het concept gelijkheid naar een hoger plan tillen. In sommige landen kan het al!” En waarom ook niet?

Steun de strijd van Hivos voor gelijke rechten voor LHBTI’s wereldwijd!

Doneer nu

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer