Responsive image

Stop Kinderarbeid en Jimmy Nelson tonen de positieve impact van kinderarbeidvrije-zones

11 oktober, 2016

Stop Kinderarbeid presenteert de foto-expositie #ONCE. Indrukwekkende beelden van een reis naar een kinderarbeidvrije zone in Oeganda, gemaakt door de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson o.a. bekend van het boek ‘Before They Pass Away’.

De expositie laat zien dat het mogelijk is om kinderarbeid uit de wereld te krijgen en wat het voor kinderen betekent om écht kind te kunnen zijn. Een kans die miljoenen kinderen wereldwijd niet krijgen, omdat zij dag in, dag uit moeten werken, vaak onder ongezonde en gevaarlijke omstandigheden. #ONCE benadrukt op een positieve wijze dat je maar één kans hebt om kind te zijn.

De expositie is vanaf 7 oktober t/m 27 november gratis te bezoeken in conceptstore Hutspot aan de Van Woustraat 4 in Amsterdam.

De werken van Jimmy Nelson tonen kinderen in een kinderarbeidvrije zone in Oeganda. Stop Kinderarbeid gelooft in de kracht van deze kinderarbeidvrije zones. Dit zijn gebieden, zoals een dorp of streek, waar iedereen ervan overtuigd is dat geen kind hoort te werken en ieder kind naar school moet kunnen gaan. Leerkrachten, lokale autoriteiten, dorpshoofden, werkgevers, ouders en kinderen werken samen om alle kinderen uit het werk te halen en naar school te brengen. De kinderen in de expositie staan symbool voor de miljoenen kinderen die dagelijks moeten werken. Stop Kinderarbeid steunt het uitbreiden en versterken van kinderarbeidvrije zones wereldwijd. Ervaring laat zien dat het werkt, niet alleen in Oeganda maar ook in andere landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika.

“Het was mijn leukste reis in jaren en heeft mij tegelijkertijd erg geraakt”, Zegt fotograaf Jimmy Nelson.

“Ik wil de perceptie graag omkeren, want ik ben van mening dat al die negatieve beelden niet werken om een constructieve boodschap goed over te brengen. Deze negatieve beelden zijn makkelijk te maken, dat kan iedereen met een telelens. Daar is geen voorwerk, relatie en emotionele band voor nodig. Het is veel ingewikkelder om positieve beelden te maken. Je moet veel meer investeren in wat je ziet, wat je doet. Het gaat om persoonlijk contact en respect voor de persoon. Dan maak je iets wat aantrekkelijk is om naar te kijken en raakt het je echt. Ik hoop dat heel veel mensen de expositie komen bekijken en ik wil zo snel mogelijk terug om het resultaat te delen met de kinderen.”

“Er wordt veel gesproken over de problematiek van kinderarbeid, maar veel te weinig over de oplossing”, zegt Sofie Ovaa, Programme Manager van de coalitie Stop Kinderarbeid.

“Met deze positieve beelden willen we laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om een verschil te maken. En willen we iedereen aansporen om zich uit te spreken tegen kinderarbeid, om verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken aan een wereld waarin kinderen niet langer werken maar écht kind kunnen zijn en naar school kunnen gaan. Het karakteristieke werk van Jimmy Nelson accentueert deze positieve boodschap en de kansen die deze kinderen krijgen.“

Goud in Handen & Petitie #ONCE is onderdeel van de campagne: Goud in Handen, van de coalitie Stop Kinderarbeid. De campagne Goud in Handen komt heel dicht bij consument. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een laptop, mobiele telefoon of flatscreen waarin goud zit verwerkt. Je hebt dus letterlijk goud in handen. Goud waaraan mogelijk kinderarbeid kleeft. Wereldwijd werken er meer dan een miljoen kinderen in goudmijnen. De elektronicasector – één van de grootste afnemers van goud ter wereld – bestaat uit invloedrijke bedrijven die écht verschil kunnen maken. Helaas doen elektronicabedrijven nog bijna niets om kinderarbeid in de goudmijnbouw tegen te gaan. Stop Kinderarbeid accepteert dit niet en spreekt elektronicabedrijven aan op hun verantwoordelijkheid.

Help Stop Kinderarbeid, kijk op www.goudinhanden.eu en teken de petitie.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer