Responsive image
Foto: http://www.goldmanprize.org/

In memoriam: de grenzeloze toewijding van Berta Cáceres

8 maart, 2016

Op internationale vrouwendag nemen we de tijd om stil te staan bij Berta Cáceres. Deze internationaal geprezen milieu- en mensenrechtenactiviste uit Honduras werd in de avond van 3 maart in haar huis vermoord terwijl ze lag te slapen.

Leider inheemse gemeenschap

Berta Cáceres was coördinator en co-oprichter van de ‘Council of Indigenous Peoples of Honduras’ (COPIHN), een organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren in Honduras. Ook was ze leider van de inheemse Lenca-gemeenschap en trouwe voorvechter van mensenrechten. In 2015 kreeg Berta de prestigieuze Goldman Environmental Prize voor haar campagne tegen de bouw van een grote rivierdam. De moord op Berta veroorzaakte een golf van verontwaardiging en afschuw – zowel in Honduras als in de rest van de wereld. Onze collega’s van Hivos Latijns-Amerika, die bevriend waren met Berta, laten weten haar grenzeloze toewijding en nobele karakter te zullen missen.

Eis voor onafhankelijk onderzoek

Hivos verafschuwt deze misdaad en steunt Berta’s familie en COPINH in hun eis voor een grondig onafhankelijk onderzoek. We delen het verdriet en voegen ons bij de honderden organisaties uit de hele wereld die bij de Hondurese regering aandringen op onmiddellijke stappen tegen bedreigingen en geweld tegen activisten.

Verslagen

Onze collega’s in Latijns-Amerika reageren verslagen op het verlies van de activiste, met wie zij de strijd voor mensenrechten in de regio deelden. Hivos financierde in Honduras het project C-Libre, een comité voor vrijheid van expressie waarbij melding kan worden gemaakt als persvrijheid in het gedrang komt, als journalisten bedreigd of vermoord worden. Herhaaldelijk ontving het comité meldingen over Berta.

Duizenden Berta’s

Door de jaren heen heeft Hivos met vele ‘Berta’s’ gewerkt. Het zijn vrouwen die met gevaar voor eigen leven de natuur en mensen om hen heen proberen te beschermen. We geloven dat nu Berta Cáceres er niet meer is, er wereldwijd duizenden nieuwe Berta’s op zullen staan. Vrouwen die samen met ons strijden tegen discriminatie, ongelijkheid en geweld. Vrouwen die opkomen voor andere vrouwen en die in kleine stapjes grote maatschappelijke veranderingen teweeg brengen.

 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer