Responsive image
Shantal Mungia uit Honduras door Koen Suidgeest

Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

20 november, 2018

Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat worden voor educatie en activisme voor de rechten van transgenders.

De half uur durende film volgt drie personen in drie verschillende landen: een transvrouw in Honduras, een transman in Vietnam en een genderqueer persoon in Nederland. Hun verhalen laten zien hoe transpersonen wereldwijd nog steeds moeten vechten tegen discriminatie en geweld. Daarmee hopen de makers het publiek inzicht te geven in hoe het is om trans te zijn.

Van Honduras naar Vietnam

Eind oktober zijn de opnamen begonnen in Honduras. Shantal Mungia is daar de eerste transvrouw die een opleiding journalistiek heeft afgerond aan de universiteit. Shantal begon ooit als sekswerker en heeft nu haar eigen show op de nationale televisie.

Op dit moment is de crew in Vietnam, waar ze een transman volgen en zijn uitdaging om veilige en legale hormoonbehandelingen te krijgen. Op 20 november is het team in Hanoi voor de Internationale Transgender Gedenkdag.

Internationaal bereik

De documentaire gaat naar verwachting eind maart 2019 in première. Filmmaker Koen Suidgeest en directeur van Human Rights in the Picture Nadja Houben maakten eerder al – ook met steun van Hivos – de prachtige documentaire Out & About over twee gays en een lesbiënne uit Rusland, Indonesië en Kenia en hun ouders. Out & About is in meer dan 40 landen vertoond en wordt nog dagelijks ingezet voor educatie en activisme. De verwachting is dat de nieuwe documentaire hetzelfde bereik zal hebben.

Hivos & films

Hivos gelooft in de kracht van film om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken en stigmatisering weg te nemen. Zo financieren we op dit moment ook een LHBTI-film in Guatemala, steunden we eerder een filmmaker in oorlogsgebied en zijn we jarenlang hoofdsponsor geweest van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR).

Draag je ook bij aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn? 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer