Hivos vraagt aandacht voor yezidi-vrouwen met fototentoonstelling

Het vraagt moed om vooruit te durven kijken. Die boodschap wil Hivos overbrengen met de fototentoonstelling ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het yezidi-volk’.

Op 3 augustus is het vijf jaar geleden dat de yezidi-gemeenschap in Irak werd aangevallen door soldaten van Islamitische Staat (IS). Daarbij werden bijna 7000 vrouwen en kinderen gevangen genomen. Een groot deel van de vrouwen die zijn ontsnapt of bevrijd leven nu in opvangkampen in Noord-Irak. Hun situatie lijkt uitzichtloos, maar sommige vrouwen durven voorzichtig weer te dromen van een betere toekomst.

Durven dromen

Met de fototentoonstelling ‘Durven dromen: vijf jaar na de aanval op het yezidi-volk’ presenteert Hivos een serie foto’s van yezidi-vrouwen die in de kampen wonen. Tijdens het bezoeken van de expositie maak je kennis met krachtige vrouwen zoals Iman Ido, die op tienjarige leeftijd gevangen werd genomen door IS en er nu van droomt om advocaat te worden. Of met Kheyriya, een 15-jarig yezidi-meisje dat graag psycholoog wil worden en een boek over haar leven wil schrijven. En met Layla die haar verhaal heeft opgeschreven en zo de confrontatie met haar verleden aan durfde te gaan.

Over de fotograaf

De foto’s zijn gemaakt door Seivan M. Salim, een fotograaf uit Duhok (de Koerdische regio van Irak), die al jaren mensenrechtenschendingen van vrouwen en meisjes vastlegt. Sinds de val van IS, richt Seivan zich op het delen van de verhalen van yezidi-vrouwen en -meisjes. Ze vraagt hiermee aandacht voor de situatie van deze vrouwen en roept de internationale gemeenschap op in actie te komen.

In het Humanity House

De tentoonstelling is van 31 juli tot en met 25 augustus gratis te bezoeken in het Humanity House in Den Haag.

Bekijk hieronder een selectie van de foto’s en verhalen die te zien zijn.