Responsive image
Foto: Roy Beusker

Hivos en Greenpeace ontvangen 14,8 miljoen euro om ontbossing in de Amazone te stoppen

6 februari, 2017

Hivos en Greenpeace binden samen met inheemse groepen van het Amazoneregenwoud de strijd aan tegen de verregaande ontbossing. Zij verbinden moderne technologieën zoals satellieten, drones en tablets met de eeuwenoude kennis van de boswachters van de Amazone; de inheemse bevolking. Het programma Alle ogen op de Amazone wordt mogelijk gemaakt door een geldbedrag van ruim 14,8 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Dat werd maandagavond 6 februari bekendgemaakt op het GoedGeldGala in Koninklijk Theater Carre.

Bijzondere coalitie

Om de ontbossing te stoppen, is een bijzondere coalitie van milieuorganisaties, mensenrechtenorganisaties en de belangrijkste koepelorganisatie van inheemse volkeren in de Amazone (COICA) samengebracht. “Deze coalitie gaat ervoor zorgen dat inheemse gemeenschappen er niet langer alleen voor staan. Wij ondersteunen ze bij het vastleggen en beschermen van hun landrechten”, aldus Edwin Huizing, algemeen directeur van Hivos. “Via verbeterde satelliettechnologie en dronebeelden gemaakt door lokale boswachters wordt de ontbossing snel en effectief in kaart gebracht. Met dit onomstotelijke bewijs kunnen inheemse groepen zelf actie ondernemen. De coalitie biedt ook bescherming aan lokale activisten die gevaar lopen.”

In het vizier

Tegelijkertijd worden de internationale productieketens, die leiden van de Amazone tot aan de toonbank, blootgelegd. “Tegen bedrijven, investeerders en overheden die het bos vernietigen zeggen we: we zien je, we volgen je en we roepen je publiekelijk ter verantwoording.“ aldus Joris Thijssen, algemeen directeur van Greenpeace Nederland. “Zo onverschillig als de nieuwe Braziliaanse regering omgaat met het milieu en de rechten van de bevolking in dit gebied, zo standvastig zijn wij in de bescherming ervan.”

Hoop voor de Amazone

Snelle actie is nodig want in de Amazone worden mens en milieu verdrukt als nooit tevoren. De jacht op de laatste natuurlijke rijkdommen, zoals hout, olie, mineralen en edelmetalen, is een enorme bedreiging voor onze planeet. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de inheemse gemeenschappen die in de bossen leven cruciaal zijn voor de duurzame bescherming van het regenwoud. Maar deze groepen hebben vaak niet de middelen, kennis en contacten om voor hun rechten op te komen en hun leefomgeving effectief te beschermen. Het programma Alle ogen op de Amazone gaat daar nu verandering in brengen. Met dank aan de deelnemers van de Nationale Postcodeloterij.

Goed Geld Gala

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala maakt de Postcode Loterij de goede doelen bekend waaraan gedoneerd gaat worden. Dit jaar gaat het om de verdeling van een recordbedrag van ruim € 341 miljoen verdeeld onder 110 organisaties goede doelen die werkzaam zijn op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Naast het mooie bedrag van 14,8 miljoen EUR, mocht Hivos als vaste begunstigde ook de jaarlijkse bijdrage van 1,35 miljoen in ontvangst nemen.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer