Responsive image

‘Het leven gaat niet altijd over zang en dans’

3 februari, 2017

In gesprek met Indiase filmmaker Sanal Kumar Sasidharan over zijn film Sexy Durga, genomineerd in de Hivos Tiger Awards Competition

Ook dit jaar is Hivos hoofdsponsor van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat plaatsvindt van 25 januari t/m 5 februari 2017.  En net als voorgaande jaren verbindt Hivos haar naam aan de Hivos Tiger Awards Competition, die als doel heeft internationaal filmtalent te ontdekken, bekendheid te geven en te onderscheiden. De uitreiking van de award zal plaatsvinden op vrijdag 3 februari.

Hivos sprak met filmmaker Sanal Kumar Sasidharan, die met zijn film Sexy Durga kans maakt op deze prijs. In de film Sexy Durga maken we kennis met Durga, die samen met haar vriend Kabeer op een verlaten weg in het holst van de nacht probeert te liften. Ze lijken op de vlucht. Wat dan volgt is een beklemmende tocht, die steeds beangstigender wordt.

Met deze film kaart Sasidharan de situatie van vrouwen in India aan. Aan de ene kant worden vrouwen op een voetstuk geplaatst, zoals de godin Durga die ieder jaar tijdens een ritueel festival wordt aanbeden. Aan de andere kant vrezen vrouwen voor hun veiligheid omdat ze op grote schaal worden mishandeld en verkracht. Zoals in 2012 de student geneeskunde Nirbhaya, die door een wrede groepsverkrachting om het leven kwam.

Hoewel er sindsdien landelijk en internationaal massaal protesten over de veiligheid van vrouwen zijn ontstaan – zoals op 21 januari nog, toen duizenden vrouwen in 30 verschillende steden in India de straat op gingen -wordt dit soort incidenten vaak gekaapt door politici in India, die het voor eigen politiek gewin inzetten. Het draagt niet bij aan een verandering van de situatie.

Sasidharan is ervan overtuigd dat film een krachtig wapen is om sociale verandering teweeg te brengen: ‘film heeft een sociale functie, het werkt als een beveiligingscamera, het toont wat er zich buiten jouw wereld afspeelt’. Maar als onafhankelijke filmmaker krijgt hij weinig ruimte of erkenning voor zijn werk. Sterker nog, zijn films worden als een bedreiging gezien. Zijn eerste twee films werden al gecensureerd door de Censor Board, voor Sexy Durga is er al een petitie ingediend om de naam van de film te vervangen. Dergelijke films worden door de Board als bedreiging voor de Indiase cultuur en het nationalisme gezien. Maar de erkende Bollywood filmindustrie is niet realistisch, ‘het leven is niet altijd zang en dans’, aldus Sasidharan. ‘Als ze doorgaan met het beperken van de vrijheid van meningsuiting, wordt echte kunst vernietigd’.

Lees meer wat Hivos doet op het gebied van vrouwenrechten en vrijheid van meningsuiting.

 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer