Responsive image

Gigi maakt indruk tijdens Hivos Roze Filmdag

16 maart, 2017

“Toen ik op de universiteit mijn essay inleverde, zeiden ze: ‘Begin maar opnieuw, want homorechten zijn geen mensenrechten.’ Op dat moment wist ik dat ik in actie moest komen.” Aan het woord is de Keniaanse Gigi Louisa. Een bevlogen vrouw die strijdt voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, bi- en transseksuelen (LHBT). Gigi vertelde haar verhaal aan een zaal vol Hivos-donateurs tijdens de Hivos Roze Filmdag op 11 maart.

Gigi en haar moeder zijn te zien in de documentaire Out & About. Hierin worden drie families gevolgd, in Indonesië, Rusland en Kenia. Wat gebeurt er nadat je zoon of dochter uit de kast is gekomen? Hoe ga je daar als ouder mee om, in een land waar homoseksualiteit soms nog strafbaar is en openlijke agressie oproept?

Buigen voor dreiging

Na de film vertelden filmmaker Koen Suidgeest, Hivos programmamanager Karen Hammink en Gigi over hun ervaringen en beantwoordden ze vragen uit het publiek. Na afloop zei Gigi: “In Kenia moet ik altijd voorzichtig zijn. Doordat ik op vrouwen val en door het werk dat ik doe. Ik kan zomaar aangevallen worden, op straat of in mijn eigen huis. Buig je dan voor die dreiging, geef je toe aan je angst? Ik niet. Ik vind dat dit moet veranderen.” Wil je meer weten over Gigi? Lees hier het volledige interview met haar.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer