Layla vraagt je aandacht voor yezidi-vrouwen in Irak

Layla is een yezidi-vrouw uit het noorden van Irak. In 2016 vielen soldaten van Islamitische Staat dat gebied binnen. Dorpen waar yezidi's woonden werden verwoest en Layla werd met duizenden andere vrouwen en jonge kinderen ontvoerd.

Bijna drie jaar later lukt het Layla om te ontsnappen en vlucht ze naar een opvangkamp in Noord-Irak. Daar neemt ze het dappere besluit om haar verhaal op te schrijven. In het boek ‘Layla and the nights of pain’ vertelt ze openlijk over de jaren dat ze gevangen werd gehouden door Islamitische Staat. Over de vernederingen, het misbruik en hoe ze acht keer is doorverkocht.

Ik ben niet alleen een slachtoffer. Ik ben een moeder die mijn verleden een plek wil geven en een toekomst wil creëren voor mijzelf en mijn kinderen.

Met haar boek vraagt Layla wereldwijd aandacht voor de yezidi-vrouwen in Irak. Hoewel het geweld van IS nu is gestopt, zitten vele yezidi-vrouwen die zijn ontsnapt of bevrijd nog vast in opvangkampen in het noorden van het land. De gebeurtenissen hebben diepe sporen nagelaten en de situatie in de kampen lijkt uitzichtloos. Deze vrouwen verdienen onze steun!

Hulp aan yezidi-vrouwen

Hivos werkt sinds 2015 samen met EMMA, een lokale organisatie die yezidi-vrouwen zoals Layla opvangt. De vrouwen krijgen hulp bij het omgaan met hun trauma’s en voorzichtig wordt geprobeerd hun blik weer op de toekomst te richten. EMMA geeft ook workshops en trainingen, bijvoorbeeld in fotografie en theater. Zo kunnen de vrouwen hun gedachten verzetten en zelfvertrouwen terugvinden. Belangrijke stappen richting een nieuw bestaan.

Hague Talks over yezidi-vrouwen met Layla en Behar
Layla

Dromen voor de toekomst

Vorig jaar is EMMA gestart met het geven van workshops ‘dream planning’. Deze zijn ontworpen om vrouwen in de kampen op een praktische manier te helpen bij het realiseren van hun dromen voor de toekomst. Sommige willen zich ontwikkelen als fotograaf, anderen een studie rechten beginnen of een winkel starten.