Hivos - People Unlimited website

Header image

Strijd je mee?

Help moedige activisten zoals Hernán die opkomen voor hun rechten.

Doneer nu
Alianza Ceibo
FLAG TYPE donating
flag class 

Strijd je mee?

Help moedige activisten zoals Hernán die opkomen voor hun rechten.

FLAG PARTIAL donating
Doneer nu
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens
  • Mijn adres
  • Overzicht

Donatie aan Hivos

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • EENMALIG
  • Maandelijks
  • IDEAL
  • Machtiging
Step 2

Mijn gegevens

Step 3

MIJN ADRES

  • Voer een correct IBAN nummer in
Step 4
  • Ik doneer 10 euro aan Hivos.

    Ik machtig Hivos om bovenstaand bedrag tot wederopzegging van mijn bankrekening af te schrijven.

MIJN GEGEVENS

  • Naam
  • E-mailadres
  • Adres + Woonplaats
  • Telefoonnummer
  • IBAN
  • Mijn bijdrage niet tonen aan bezoekers van de website

Hernán vecht voor het behoud van zijn Amazonewoud

“Ons grondgebied is ons alles. Ons voedsel, ons water, ons medicijn, onze geschiedenis, ons huis. Zonder onze grond zijn we niets. En dat is het waard om voor te vechten.” Aan het woord is Hernán Payaguage, leider van een alliantie van inheemse gemeenschappen in Ecuador. Zij verdedigen hun landrechten en beschermen het Amazonewoud.

De Amazone wordt ernstig bedreigd. Hoewel het regenwoud twintig procent van de zuurstof produceert die we inademen, huis is van talloze diersoorten, planten en lokale bewoners, wordt het steeds verder overgenomen en vernietigd voor economisch gewin. Door de grote bosbranden is Brazilië al weken volop in het nieuws. Maar ook in de andere Amazonelanden is de druk op het grootste regenwoud ter wereld groot. In Ecuador bijvoorbeeld strijdt een alliantie van inheemse volkeren, gesteund door Hivos, tegen de commerciële uitbuiting van hun grondgebied.

Hernan portret Amazone - Hivos

Hernán, een jonge leider uit de inheemse Siekopai gemeenschap, richt zich volledig op de strijd om zijn land te beschermen. Op een rustige en zelfverzekerde toon legt hij uit hoe hij daartoe is gekomen.

“Toen ik klein was, waren de oliemaatschappijen al actief in onze gebieden. Ze gaven ons cadeautjes en eten, dus ik had geen idee wat voor schade ze ons land toebrachten. Maar mijn grootouders, die me hebben opgevoed, leerden me dat we deze bedrijven geen toegang tot ons land moesten geven.

Ze waarschuwden me dat ze onze natuur, onze cultuur en onze tradities zouden vernietigen”, zegt Hernán.

Oliemaatschappijen

De grootouders van Hernán hadden gelijk. De afgelopen jaren hebben oliemaatschappijen gestaag inbreuk gemaakt op de olierijke inheemse gebieden. Omdat Ecuador momenteel een trage economische groei doormaakt, stimuleert de overheid investeringen in de olie-industrie.

De overheid ziet ons als een obstakel voor de economische ontwikkeling van Ecuador.

“Op papier lijkt het erop dat onze omgeving en onze gemeenschappen wettelijk worden beschermd. Maar dit is in de praktijk vaak niet het geval. De overheid ziet ons als een obstakel voor de economische ontwikkeling van Ecuador, en dus beschermt ze ons niet,” zegt Hernán.

“Een paar jaar geleden lekte er ruwe olie in ons water, maar de oliemaatschappijen brachten ons niet op de hoogte. We dronken het water en gebruikten het om cement voor onze huizen te maken. We waren geschokt toen we ontdekten dat veel mensen uit inheemse gemeenschappen waren vergiftigd. Sommigen stierven zelfs. Dat was het moment waarop ik dacht: ‘genoeg is genoeg’.”

Verschillen opzij zetten

Hernán en vijf andere leden van de gemeenschap richten Alianza Ceibo op. Hun doel was toen om bewijs te verzamelen van de schade die oliemaatschappijen aan inheemse landen en mensen hebben aangericht, en dit bewijs vervolgens voor de rechter te brengen.

We ervaren allemaal dezelfde bedreigingen, dus we zetten onze verschillen opzij en werken samen.

In zeven jaar tijd groeide de alliantie uit tot een professionele organisatie met zestig mensen. Alianza Ceibo brengt nu vier verschillende inheemse nationaliteiten uit Ecuador samen die hun krachten hebben gebundeld. Vertegenwoordigers van de A’i Kofan, Siekopai, Siona en Waorani bevolking vormen zo een ​​sterke beweging tegen de vernietiging van hun grondgebieden en het Amazonewoud. “We ervaren allemaal dezelfde bedreigingen, dus we zetten onze verschillen opzij en werken samen”, voegt Hernán toe.

Hernan verzamelt bewijs vernietiging Amazonewoud - Hivos

Een historische overwinning

Dit jaar boekte de alliantie een grote overwinning. Met een combinatie van moderne technologie en lokale kennis werd het grondgebied van de Waorani-gemeenschap uitvoerig in kaart gebracht. Er werd bewijs verzameld dat liet zien hoe olieboringen een grote bedreiging vormen voor de bewoners en de unieke natuur in het gebied. Met het bewijsmateriaal startten de Waorani-mensen een rechtszaak om de geplande olieboringen te stoppen.

Op 26 april 2019 maakte een historische uitspraak een einde aan de voorgenomen olie-exploratie in zeven miljoen hectare grond in het Amazonegebied! Hernán was erg gelukkig met de uitkomst: “Het winnen van de rechtszaak was een zeer belangrijke stap vooruit in de strijd voor onze rechten. We hebben eindelijk enige erkenning van de staat gekregen voor onze zaak.” Ook in het hoger beroep werden de Waorani in het gelijkgesteld.

Voorbereiden op de volgende rechtszaak

Op dit moment houden we samen met onze partners en de Waorani in de gaten of de uitspraak van de rechtbank ook wordt nageleefd. Verder wordt er op basis van dit succes nieuw bewijsmateriaal verzameld en nieuwe rechtszaken voorbereid om zo ook andere inheemse gebieden te beschermen. Stap voor stap willen we een einde maken aan olieboringen en andere bedreigingen voor het Amazonewoud.

Ondertussen helpen we Hernán en de Alianza Ceibo hun successen te delen met andere inheemse organisaties in de Amazone. Zo kan het regenwoud ook in Brazilië en Peru beter worden beschermd.

Strijd je mee met Hernán?

Samen met Hernán gaan we door met de strijd om het Amazonewoud te beschermen. Help jij ook mee? Vul dan het donatieblok in op deze pagina.