Zuid-Afrikaanse homoactivist de politiek in

23 mei, 2014

Hoewel er geen werelddeel is waar LGBT’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) niet worden onderdrukt, is de weerstand die zij in Afrika ondervinden bijzonder intens. Zo voerde de Oegandese regering in februari 2014 een draconische anti-homowet in. Hierdoor riskeren LGBT’s in Oeganda nu levenslange straffen wanneer zij betrapt worden op ‘homoseksuele handelingen’. Bovendien lopen veel Afrikaanse homoactivisten het risico bedreigd, mishandeld of zelfs gedood te worden. Hoewel het met de rechten van LGBT’s in Zuid-Afrika aanzienlijk beter gesteld is dan in andere Afrikaanse landen, voelen ook veel homo’s zich hier genoodzaakt om hun seksuele geaardheid geheim te houden. 

Mbhele was tot 2011 werkzaam op het kantoor van Hivos in Zuid-Afrika, waar hij verantwoordelijk was voor activiteiten op het gebied van LGBT-rechten en HIV- en aidsbestrijding. In het parlement vertegenwoordigt hij de oppositiepartij Democratic Alliance.    

In een interview op de website Mamba Online stelt Mbhele dat het verkiezingsresultaat een droom is die werkelijkheid wordt. Hij hoopt andere LGBT’s te inspireren om ook hun ambities waar te maken. Als volksvertegenwoordiger wil Mbhele onder meer geweld tegen homo’s en de positie van LGBT’s binnen de politie op de politieke agenda zetten. Ook hoopt hij dat de Zuid-Afrikaanse regering de moed krijgt om duidelijk stelling te nemen tegen de rampzalige Oegandese en Nigeriaanse anti-homowetten.

Foto: gemaakt op Cape Town Pride, door Fabienne Simenel

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer