Zuid-Afrikaanse homoactivist de politiek in

23 mei, 2014

Hoewel er geen werelddeel is waar LGBT’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) niet worden onderdrukt, is de weerstand die zij in Afrika ondervinden bijzonder intens. Zo voerde de Oegandese regering in februari 2014 een draconische anti-homowet in. Hierdoor riskeren LGBT’s in Oeganda nu levenslange straffen wanneer zij betrapt worden op ‘homoseksuele handelingen’. Bovendien lopen veel Afrikaanse homoactivisten het risico bedreigd, mishandeld of zelfs gedood te worden. Hoewel het met de rechten van LGBT’s in Zuid-Afrika aanzienlijk beter gesteld is dan in andere Afrikaanse landen, voelen ook veel homo’s zich hier genoodzaakt om hun seksuele geaardheid geheim te houden. 

Mbhele was tot 2011 werkzaam op het kantoor van Hivos in Zuid-Afrika, waar hij verantwoordelijk was voor activiteiten op het gebied van LGBT-rechten en HIV- en aidsbestrijding. In het parlement vertegenwoordigt hij de oppositiepartij Democratic Alliance.    

In een interview op de website Mamba Online stelt Mbhele dat het verkiezingsresultaat een droom is die werkelijkheid wordt. Hij hoopt andere LGBT’s te inspireren om ook hun ambities waar te maken. Als volksvertegenwoordiger wil Mbhele onder meer geweld tegen homo’s en de positie van LGBT’s binnen de politie op de politieke agenda zetten. Ook hoopt hij dat de Zuid-Afrikaanse regering de moed krijgt om duidelijk stelling te nemen tegen de rampzalige Oegandese en Nigeriaanse anti-homowetten.

Foto: gemaakt op Cape Town Pride, door Fabienne Simenel

Lees ook