Zorg over mensenrechtenadvocaat Syrie

5 juni, 2013

DetentieKort voor zijn verdwijning, werkte Khalil Matouq als advocaat van het personeel en de bezoekers van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM), een partner van Hivos. Sinds zijn arrestatie heeft Matouq zijn familie en advocaten niet mogen spreken en wordt hij vastgehouden door Syrische veiligheidstroepen die weigeren zijn verblijfplaats bekend te maken. Volgens Hivos-partner Gulf Centre for Human Rights (GCHR) hebben ex-gedetineerden uit de staatsgevangenis in Damascus bevestigd dat zij Khalil Matouq hebben gezien. De afgelopen maanden zouden bewakers in de gevangenis hebben gezegd dat hij in goede gezondheid was. Ongeveer twee weken geleden verklaarden betrouwbare bronnen echter dat Khalil Matouq’s gezondheid verslechtert. Aangezien hij lijdt aan een ernstige longziekte, wordt er voor zijn leven en veiligheid gevreesd. 

OproepHivos en de mede-ondertekenaars van de verklaring zijn van mening dat Khalil Matouq wordt vastgehouden als een direct gevolg van de uitoefening van zijn beroep als advocaat en zijn vreedzame werk voor de mensenrechten. De ondertekenaars veroordelen dan ook de verdwijning van Khalil Matouq en zijn assistent Mohammed Thatha, en roepen de Syrische autoriteiten op:

 • tot onmiddellijke en onvoorwaardelijk vrijlating van mensenrechtenverdediger Khalil Matouq en zijn assistent Mohammed Thatha. Omdat beiden worden vastgehouden vanwege hun vreedzame werk voor mensenrechten, worden zij beschouwd als gewetensgevangenen;
 • om onmiddellijk de verblijfplaats en het lot van Khalil Matouq en zijn assistent Mohammed Thatha door te geven aan hun families;
 • dat Khalil Matouq onmiddellijk toegang wordt gegeven tot de medische behandeling die hij nodig heeft;
 • ervoor zorg te dragen dat de mannen niet worden blootgesteld aan foltering of andere vormen van mishandeling.

Organisaties die de oproep ondertekenen: Alkarama Foundation, Amnesty International, Arabic Network for Human Rights Information (ANHRI), Article 19, Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS), Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN), Front Line Defenders, Gulf Centre for Human Rights (GCHR), Humanist Institute for Cooperation with Developing Countries (Hivos), IKV Pax Christi, Lawyers for Lawyers, Observatory for the Protection of Human Rights Defenders – a joint programme of the International Federation for Human Rights (FIDH) andthe World Organisation Against Torture (OMCT), PEN International, Reporters Without Borders (RSF), SKeyes Center for Media and Cultural Freedom, Syrian Centre for Legal Studies and Research, Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM).

Foto: alle rights reserved Gulf Centre for Human Rights

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer