Zomaar een dag in Bolivia

18 mei, 2012

Cocaboeren die verhinderen dat het leger hun illegale coca planten omhakt.

Een hongerstaking op het vliegveld van personeel van de bijna failliete maatschappij Aerosur. Buurtbewoners die al acht dagen een blokkade houden om te voorkomen dat een buslijn, die volgens hen een slechte service biedt, de wijk binnenkomt.

 Cocaboeren van Yucuma die willen voorkomen dat de inheemse organisaties, die tegen een weg dwars door hun reservaat zijn (Tipnis) door hun stadje lopen. "Laat ze maar door het gras lopen als ze geen wegen willen, onze stad komen ze niet in".

Interne problemen binnen de koepel van inheemse organisaties CIDOB. Zij bekritiseren de leider van de mars naar La Paz en huidige voorzitter, Adolfo Chavez, dat hij tegen de wil van sommige leiders van CIDOB, basis afdelingen mobiliseerde voor de mars. Chavez bekritiseert op zijn beurt provinciale leiders die overeenkomsten met de overheid hebben getekend en nu niet meer mee willen lopen.

Medische studenten die politie en journalisten aanvallen met dynamiet en katapulten, waarbij gewonden vallen. Het zal je toekomstige huisdokter maar zijn. Het is niet duidelijk wat hun eisen zijn.

Artsen die nog steeds staken, terwijl de regering gezwicht is voor hun eis om niet langer dan zes uur per dag te werken. Ze eisen nu hun salaris, dat ingehouden is omdat ze een maand lang niet op hun werk zijn verschenen.  Ziekenhuizen draaien nog steeds op een derde van hun capaciteit.

Een mars uit protest tegen de aanhouding en marteling van een verpleegster, die een steen naar het hoofd van de vice minister van gezondheidszorg gooide.

Een mars van onderwijzers, die net een staking achter de rug hebben voor loonsverhoging, maar nu meer werk in het onderwijs en meer budget eisen.

De politie bond die tegen de nieuwe transport wet van La Paz is, omdat die voorziet in verkeersregelaars en controleurs voor het openbaar vervoer. 

En hopelijk ook een manifestatie van gay, lesbo en trans groepen, omdat het vandaag, 17 mei, de internationale dag tegen homo-lesbo-transfobie is.

Bolivia onbestuurbaar? Welnee, niets aan de hand, zegt de regering.

Voorspellingen voor morgen: aanhoudende stakingen, acties en blokkades. Van wie dat is altijd weer een verrassing.

Foto: anticapitalistes.net

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer