Zomaar een dag in Bolivia

18 mei, 2012

Cocaboeren die verhinderen dat het leger hun illegale coca planten omhakt.

Een hongerstaking op het vliegveld van personeel van de bijna failliete maatschappij Aerosur. Buurtbewoners die al acht dagen een blokkade houden om te voorkomen dat een buslijn, die volgens hen een slechte service biedt, de wijk binnenkomt.

 Cocaboeren van Yucuma die willen voorkomen dat de inheemse organisaties, die tegen een weg dwars door hun reservaat zijn (Tipnis) door hun stadje lopen. "Laat ze maar door het gras lopen als ze geen wegen willen, onze stad komen ze niet in".

Interne problemen binnen de koepel van inheemse organisaties CIDOB. Zij bekritiseren de leider van de mars naar La Paz en huidige voorzitter, Adolfo Chavez, dat hij tegen de wil van sommige leiders van CIDOB, basis afdelingen mobiliseerde voor de mars. Chavez bekritiseert op zijn beurt provinciale leiders die overeenkomsten met de overheid hebben getekend en nu niet meer mee willen lopen.

Medische studenten die politie en journalisten aanvallen met dynamiet en katapulten, waarbij gewonden vallen. Het zal je toekomstige huisdokter maar zijn. Het is niet duidelijk wat hun eisen zijn.

Artsen die nog steeds staken, terwijl de regering gezwicht is voor hun eis om niet langer dan zes uur per dag te werken. Ze eisen nu hun salaris, dat ingehouden is omdat ze een maand lang niet op hun werk zijn verschenen.  Ziekenhuizen draaien nog steeds op een derde van hun capaciteit.

Een mars uit protest tegen de aanhouding en marteling van een verpleegster, die een steen naar het hoofd van de vice minister van gezondheidszorg gooide.

Een mars van onderwijzers, die net een staking achter de rug hebben voor loonsverhoging, maar nu meer werk in het onderwijs en meer budget eisen.

De politie bond die tegen de nieuwe transport wet van La Paz is, omdat die voorziet in verkeersregelaars en controleurs voor het openbaar vervoer. 

En hopelijk ook een manifestatie van gay, lesbo en trans groepen, omdat het vandaag, 17 mei, de internationale dag tegen homo-lesbo-transfobie is.

Bolivia onbestuurbaar? Welnee, niets aan de hand, zegt de regering.

Voorspellingen voor morgen: aanhoudende stakingen, acties en blokkades. Van wie dat is altijd weer een verrassing.

Foto: anticapitalistes.net

Lees ook