Zero Tolerance tegen genitale verminking

6 februari, 2014

Hivos en partnerorganisatie Wadi beschikken over informatie dat FGM wijdverbreid is in Indonesië en Maleisië. Het wordt toegepast in Iran, Irak, Jordanië en in verschillende delen van het Arabisch schiereiland. Het werkelijke aantal besneden meisjes en vrouwen ligt dan ook veel hoger dan het door de VN gehanteerde cijfer van 125 miljoen. Unicef geeft tegenover de Volkskrant (6 februari 2014) toe dat dit neerkomt op ‘onder-rapportage’ en legt in het rapport uit waarom de cijfers niet compleet zijn. Om representatieve gegevens te verzamelen is volgens Unicef medewerking van de betreffende overheden nodig voor grootschalig bevolkingsonderzoek.

Maar we hebben elkaar nodig, om in al deze landen de strijd aan te binden tegen de schadelijke praktijk. Hivos en Wadi roepen de respectievelijke regeringen dan ook op om te erkennen dat FGM in hun land bestaat en actieve campagnes te starten om het uit te bannen. Dat effent ook de weg voor Unicef om haar werk te kunnen doen.

Het is mogelijk om een einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking zoals met name het werk van de mobiele teams van Wadi in Noord Irak bewijzen, maar we zijn er nog lang niet. In vele landen  moet de stilte worden doorbroken en het taboe geslecht. En er is uitvoerings- en onderzoekscapaciteit nodig om de schadelijke, in de cultuur diepgewortelde praktijk uit te bannen.

 

Foto: copyright Bnar Sardar

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer