Zero Tolerance tegen genitale verminking

6 februari, 2014

Hivos en partnerorganisatie Wadi beschikken over informatie dat FGM wijdverbreid is in Indonesië en Maleisië. Het wordt toegepast in Iran, Irak, Jordanië en in verschillende delen van het Arabisch schiereiland. Het werkelijke aantal besneden meisjes en vrouwen ligt dan ook veel hoger dan het door de VN gehanteerde cijfer van 125 miljoen. Unicef geeft tegenover de Volkskrant (6 februari 2014) toe dat dit neerkomt op ‘onder-rapportage’ en legt in het rapport uit waarom de cijfers niet compleet zijn. Om representatieve gegevens te verzamelen is volgens Unicef medewerking van de betreffende overheden nodig voor grootschalig bevolkingsonderzoek.

Maar we hebben elkaar nodig, om in al deze landen de strijd aan te binden tegen de schadelijke praktijk. Hivos en Wadi roepen de respectievelijke regeringen dan ook op om te erkennen dat FGM in hun land bestaat en actieve campagnes te starten om het uit te bannen. Dat effent ook de weg voor Unicef om haar werk te kunnen doen.

Het is mogelijk om een einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking zoals met name het werk van de mobiele teams van Wadi in Noord Irak bewijzen, maar we zijn er nog lang niet. In vele landen  moet de stilte worden doorbroken en het taboe geslecht. En er is uitvoerings- en onderzoekscapaciteit nodig om de schadelijke, in de cultuur diepgewortelde praktijk uit te bannen.

 

Foto: copyright Bnar Sardar

Lees ook