Zak Mbhele schrijft geschiedenis

22 augustus, 2014

Mbhele maakte kennis met Hivos tijdens zijn studententijd. Als student van Wits University in Johannesburg sloot hij zich in 2007 aan bij studentenorganisatie ACTIVATE. In datzelfde jaar organiseerde ACTIVATE de eerste landelijke conferentie van Zuid-Afrikaanse LHBTI studentenorganisaties, met financiële steun van Hivos.

“Omdat Jon Campbell, toenmalig hoofd van Hivos Zuid-Afrika, onder de indruk was van de manier waarop de studenten dit project hadden geleid, bood hij mij een stageplek aan. Kort daarop volgde een fulltime dienstverband”, vertelt Mbhele.

Sinds zijn studententijd tijd signaleert Mbhele hoopvolle ontwikkelingen binnen de Zuid-Afrikaanse LHBTI gemeenschap. Zo is het aantal studenten LHBTI-organisaties volgens hem gegroeid. “Al gaat dit met horten en stoten, aangezien studenten komen en gaan. Studeren is immers slechts een tussenstation in je leven.” Een ander succes is volgens Mbhele de grotere erkenning voor LHBTI organisaties vanuit de Zuid-Afrikaanse regering. “Of het nou om het bestrijden van hiv en aids of het aanpakken van geweld tegen homo’s gaat.”

Een belangrijke les die Mbhele is bijgebleven uit zijn Hivos-periode is hoe kwetsbaarheid gerelateerd is aan armoede. “Of het nou om LHBTI’s, landarbeiders, migranten en vluchtelingen of slachtoffers van sekse gerelateerd geweld gaat: mensenrechtenschendingen hebben in grote mate een socio-economische dimensie. Of simpel gezegd, het zijn vooral problemen van de armen.”

Dit besef wekte bij Mbhele een grotere belangstelling voor ondernemerschap en politiek. “Ondernemerschap geeft mensen economische macht, maar politieke keuzes bepalen in belangrijke mate of ondernemers falen of slagen. Mensen zijn minder kwetsbaat naarmate ze meer besteedbaar inkomen hebben. Ze krijgen keuzemogelijkheden en toegang tot noodzakelijke goederen en diensten.”

Als volksvertegenwoordiger wil Mbhele onder meer geweld tegen homo’s en de positie van LHBTI’s binnen de politie op de politieke agenda zetten, zo vertelde hij eerder in een interview op de website Mamba Online.

 

Lees ook:

 

The Washington Post – Harvey Milk’s legacy

Mamba Online – Exclusive: Meet Africa’s First Openly-Gay Black MP

Foto: copyright bluethenetwork.org.za

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer