Zaak tegen ex-dictator Ríos Montt wordt overgedaan

15 mei, 2013

Schuldig"Efraín Ríos Montt is schuldig bevonden aan genocide", zei rechter Yassmin Barrios voor een volle rechtszaal. Maya-vrouwen in kleurrijke traditionele kleding en hoofdtooien volgden de procedure via hun koptelefoon. De vrouwen keken elkaar aan, maar niemand sprak. "Tachtig jaar gevangenisstraf".

Met de stilte is het afgelopen als overlevenden,  familieleden van de slachtoffers en inheemse leiders in applaus uitbarsten. Ondanks verschillende pogingen om het proces uit te stellen, getuigden 100 overlevenden, tijdens zevenentwintig hoorzittingen. Ríos Montt is hiermee het eerste voormalige staatshoofd in de wereld veroordeeld voor genocide in zijn of haar eigen land. De gepensioneerde generaal werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar voor genocide en 30 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid. De oud-leider ontkende de beschuldigingen, "Ik ben onschuldig. Ik heb nooit de bedoeling gehad om een ras, religie of etnische groep te vernietigen”, zei hij op de laatste dag van het proces. 

OngeldigDoor onregelmatigheden in de rechtsgang heeft het hof bepaald dat alles wat er in de rechtzaal na 18 april gebeurde, ongeldig is geweest en over gedaan moet worden. Rios Montt zal, net als voor de rechtsgang, weer huisarrest krijgen. Een nieuwe datum voor voortzetting van het proces is er vooralsnog niet.

Etnisch geweldEfraín Ríos Montt werd staatshoofd van Guatemala na een staatsgreep in 1982. Aanklagers zeggen dat zijn bewind (1982-1983) de bloedigste periode uit de burgeroorlog was. Hij zou niet alleen verantwoordelijk zijn voor de moord op 1771 Ixil Maya’s, maar ook voor ook de gedwongen verplaatsing, seksueel geweld tegen en foltering van leden van deze etnische groep.

Blijven vechtenHivos is zeer trots op de voortdurende inspanningen van haar partners als CALDH en AJR voor rechtvaardigheid. "Hivos steunt CALDH en AJR al meer dan een decennium lang. Samen willen we het rechtssysteem in Guatemala doen triomferen en vechten we tegen de straffeloosheid", aldus een vertegenwoordiger van CALDH tijdens een interview.

Foto: all rights reserved Sandra Sebastián

Lees ook