World Fair Trade Day

29 april, 2009

Twee jaar geleden vroegen producenten in ontwikkelingslanden aan de noordelijke landen om klimaat als thema te kiezen voor World Fair Trade Day. De producenten willen consumenten bewust maken dat klimaat, fairtrade en daarmee duurzame armoedebestrijding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarom voeren de Wereldwinkels in negen landen, waaronder Nederland, in 2008 en 2009 campagne onder de titel ‘Fairtrade, het juiste klimaat!’.

Er zijn drie redenen waarom fairtrade het juiste klimaat creëert: Producenten in ontwikkelingslanden krijgen door fairtrade toegang tot de wereldmarkt. Door spullen te maken en deze te verkopen, zorgen ze voor hun eigen inkomen. Dat is een duurzame oplossing voor armoedebestrijding. Ook is fairtrade altijd handel met niet alleen respect voor mens, maar ook voor milieu. Fairtrade producenten krijgen een rechtvaardige prijs voor hun product en zij kiezen hun materialen en productiewijze met aandacht voor het milieu. Verder hebben producenten door fairtrade een gegarandeerde afname van hun producten. Daardoor kunnen zij investeren in de toekomst: in hun bedrijf, in hun leefomgeving, maar ook in het milieu. Zo kunnen zij zich beter wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels bieden Wereldwinkels de mogelijkheid om in drie stappen klimaatneutraal te worden. De winkels proberen zoveel mogelijk energie te besparen, nemen groene stroom af (bijvoorbeeld via Greenchoice) en de winkels compenseren de overige CO2 uitstoot (die zij niet op een andere manier kunnen beperken) in het Hivos Klimaatfonds. Inmiddels zijn 20 Wereldwinkels klimaatneutraal. We streven ernaar om eind 2009 in Nederland 100 klimaatneutrale Wereldwinkels te hebben. Via acties in de winkel en op World Fair Trade Day proberen de Wereldwinkels ook ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk consumenten klimaatneutraal worden.

Kijk hier naar de bijbehorende clip ‘What is fair?’

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer