Hivos - People Unlimited website

Header image

#WomenUnlimited

De kracht van vrouwen is grenzeloos. Hivos werkt samen met pioniers op het gebied van sociale verandering en rechtvaardigheid die vechten voor vrouwenrechten en tegen discriminatie. Ook op de meest afgelegen plekken. Op Internationale Vrouwendag delen we de verhalen van drie inspirerende vrouwen.

Farha Ciciek

Farha Ciciek is een voortrekker binnen de islamitische feministische beweging in Indonesië. In dat land is het politieke, economische en sociale domein doortrokken van discriminatie en geweld tegen vrouwen. Een kleine tien jaar geleden verruilde ze haar hectische bestaan in de hoofdstad om in een kleine gemeenschap in Oost-Java een buurtcentrum op te richten. Daar biedt ze een alternatief voor vrouwen en kinderen die de armoede willen ontvluchten.

 

Connie Tinoco

Rocky Point is een kleine plaats aan de zuidoostelijke kust van Nicaragua en door de afgelegen ligging niet aangesloten op het energienet. Connie Tinoco was vastberaden om hier verandering in te brengen. Haar doel: zonnepanelen voor alle huishoudens in Rocky Point. Tegen alle verwachtingen in wist ze met een groep vrijwilligers haar droom te realiseren in de kleine Creoolse gemeenschap. Nu werkt ze aan deel twee van het project, grotere zonnepanelen, zodat ieder gezin straks de hele dag door toegang heeft tot energie. “Hier in Rocky Point zijn mannen en vrouwen gelijk”, stelt Connie. “Als vrouw binnen de gemeenschap wordt er niet van je verwacht dat je alleen in en rondom het huis werkt. We doen allemaal hetzelfde werk, ‘pana a pana’ (van vriend tot vriend), en dragen met elkaar zorg voor onze welvaart en welzijn.”

Salantei Leburkash

Salantei groeide op in de Samburu-stam, een nomadisch volk uit het midden van Kenia. De stam kent vele oude culturele tradities waarbij vrouwen structureel worden onderdrukt en gediscrimineerd. Mannen en vrouwen worden niet als gelijken beschouwd. “Als vrouw wordt er van je verwacht dat je thuis blijft, zorgt voor de kinderen en volledig afhankelijk bent van je man. Bovendien is het niet gebruikelijk dat je als vrouw je eigen bezittingen hebt”, vertelt Salantei Leburkash.

De “run-away mom”

Ontzet over hoe zij en haar kinderen werden behandeld besloot Salantei het heft in eigen handen te nemen en haar leven te veranderen. Ze vertrok bij haar stam en bouwde ergens anders een nieuw bestaan op. Ze noemt zichzelf de ‘run-away mom’ en inspireerde met haar actie vele andere vrouwen om zich te verzetten tegen de onderdrukking vanuit de traditionele gemeenschap. Met ondersteuning van Hivos groeide Salantei uit tot een lokale leider en een rolmodel voor jonge vrouwen in de regio.