Responsive image
Farha Ciciek

#WomenUnlimited

8 maart, 2018

De kracht van vrouwen is grenzeloos. Hivos werkt samen met pioniers op het gebied van sociale verandering en rechtvaardigheid die vechten voor vrouwenrechten en tegen seksueel discriminatie en huiselijk geweld. Ook op de meest afgelegen plekken…Tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart delen we de verhalen van drie inspirerende vrouwen in kwestie.

Farha Ciciek

Farha Ciciek is een voortrekker binnen de islamitische feministische beweging in Indonesië. In dat land is het politieke, economische en sociale domein doortrokken van discriminatie en geweld tegen vrouwen. Een kleine tien jaar geleden verruilde ze haar hectische bestaan in de hoofdstad om in een kleine gemeenschap in Oost-Java een buurtcentrum op te richten. Daar biedt ze een alternatief voor vrouwen en kinderen die de armoede en misere willen ontvluchten.

Connie Tinoco

Rocky Point is een kleine plaats aan de zuidoostelijke kust van Nicaragua en door de afgelegen ligging niet aangesloten op het energienet. Connie Tinoco was vastberaden om hier verandering in te brengen. Haar doel: zonnepanelen voor alle huishoudens in Rocky Point. Tegen alle verwachtingen in wist ze met een groep vrijwilligers haar droom te realiseren in de kleine Creoolse gemeenschap. Nu werkt ze aan deel twee van het project, grotere zonnepanelen, zodat ieder gezin straks de hele dag door toegang heeft tot energie. “Hier in Rocky Point zijn mannen en vrouwen gelijk”, stelt Connie. “Als vrouw binnen de gemeenschap wordt er niet van je verwacht dat je alleen in en rondom het huis werkt. We doen allemaal hetzelfde werk, ‘pana a pana’ (van vriend tot vriend), en dragen met elkaar zorg voor onze welvaart en welzijn.”

Salantei Leburkash

Salantei groeide op in de Samburu-stam, een nomadisch volk uit het midden van Kenia. De stam kent vele oude culturele tradities waarbij vrouwen structureel worden onderdrukt en gediscrimineerd. Mannen en vrouwen worden niet als gelijken beschouwd. “Als vrouw wordt er van je verwacht dat je thuis blijft, zorgt voor de kinderen en volledig afhankelijk bent van je man. Bovendien is het niet gebruikelijk dat je als vrouw je eigen bezittingen hebt”, vertelt Salantei Leburkash.

De “run-away mom”

Ontzet over hoe zij en haar kinderen werden behandeld besloot Salantei het heft in eigen handen te nemen en haar leven te veranderen. Ze vertrok bij haar stam en bouwde ergens anders een nieuw bestaan op. Ze noemt zichzelf de ‘run-away mom’ en inspireerde met haar actie vele andere vrouwen om zich te verzetten tegen de onderdrukking vanuit de traditionele gemeenschap. Met ondersteuning van Hivos groeide Salantei uit tot een lokale leider en een rolmodel voor jonge vrouwen in de regio.

 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer