Women on Waves-film wint prijs

14 maart, 2014

Regisseur Diana Whitten volgde de activiteiten van Hivos-partner Women on Waves vanaf 2007. De film Vessel toont hoe Gomperts en haar organisatie tegen militaire, politieke en religieuze barrières botsen in hun missie om vrouwen een veilige abortus te bieden. Maar met iedere tegenslag wordt Women on Waves vindingrijker. Zo ontdekt Gomperts dat ze nieuwe technologieën kan gebruiken om anti-abortuswetten te omzeilen, en dat ze vrouwen kan trainen om een veilige abortus bij zichzelf uit te voeren.

In ‘Vessel’ is te zien hoe Women on Waves een internationale campagne optuigt om het door de Wereldgezondheidsorganisatie goedgekeurde medicijn misoprostol beschikbaar te stellen voor vrouwen die op veilige wijze hun zwangerschap willen beëindigen. Dit medicijn is in de meeste landen legaal verkrijgbaar als middel tegen maagzweren. Ook zie je hoe Gomperts ‘Women on Web’ opricht: een website waarop vrouwen kunnen lezen hoe ze aan dit medicijn kunnen komen, en hoe ze het veilig kunnen gebruiken.  

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ondergaan jaarlijks 21,6 miljoen vrouwen een onveilige abortus. In 18,5 miljoen van deze gevallen gaat het om vrouwen die in ontwikkelingslanden wonen. Daarvan sterven er jaarlijks 47.000 ten gevolge van complicaties.

Mede door de controverse rond legale abortussen in de VS, is de wereldpremière van ‘Vessel’ niet onopgemerkt gebleven in de Amerikaanse media. Verschillende websites noemden de documentaire een ‘must see’. Bovendien werd ‘Vessel’ aanbevolen door Janet Pierson, hoofd van het South by Southwest filmfestival.

Hivos feliciteert Diana Whitten met de speciale erkenning op het South by Southwest filmfestival. De ontwikkeling van ‘Vessel’ werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Hivos, al geruime tijd partner van Women on Waves. Samen hebben deze organisaties zich onder andere ingespannen voor de oprichting van informatieve hotlines over veilige abortus in Oost-Afrika.

Lees ook:Een interview met regisseur Diana Whitten.
Een recensie van ‘Vessel’ in The Austin Chronicle.
Foto: promotieposter Vessel

Lees ook