#WithSyria: tijd voor actie

5 maart, 2014

Hivos en SyriëSinds jaar en dag ondersteunt Hivos actief  mensenrechtenverdedigers, vrouwenrechtenactivisten, kunstenaars en bloggers. Ook werken we samen met diverse partners in en rond Syrië die zich inzetten voor vrije media, cultuur en digitale rechten. Daarnaast doen we actief onderzoek en bouwen we kennis op over de rol van maatschappelijke organisaties in Syrië, in samenwerking met lokale Syrische onderzoekers.

Sinds het uitbreken van de revolutie in 2011, wat uitmondde in een burgeroorlog, gaan Syrische burgers gebukt onder hevige repressie, geweld en honger. Tienduizenden mensen  zijn sindsdien door de Syrische regering gearresteerd, meer dan honderdduizend gedood, en miljoenen mensen zijn gevlucht. Burgerrechtenactivisten verdwenen achter slot en grendel. Maar ondanks censuur, onderdrukking en geweld blijven dappere Syrische activisten zich inzetten voor een vreedzame oplossing. Zij verdienen onze blijvende steun. 

Mazen Darwish, directeur van Hivos-partner Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM), werd op 16 februari 2012 gearresteerd. Sindsdien is hij gemarteld en in hongerstaking gegaan. Darwish zit nog altijd vast, zonder vooruitzicht op een eerlijk proces. Mensenrechtenactiviste Razan Zaitouneh, eveneens verbonden aan het SCM, werd eind 2013 ontvoerd door een groep gewapende mannen.

Mazen Darwish en zijn collega’s van het SCM hebben zich altijd op vreedzame wijze ingezet om mensenrechten en vrijheden te bevorderen. Zo informeerde het mediacentrum de buitenwereld geregeld over het lot van gevangen en onderdrukte Syrische journalisten.

Aangezien het internet een effectief middel bleek om mensenrechtenschendingen, willekeurige aanhoudingen en verdwijningen in Syrië aan de kaak te stellen, ging het Assad-regime over op het blokkeren van honderden binnen- en buitenlandse sites. In 2012 werd de website van SCM door de Syrische autoriteiten uit de lucht gehaald.

ICT expert en internetactivist Bassel Khartabil verdween twee jaar geleden achter slot en grendel, zonder aanklacht of proces. Khartabil is de oprichter van het door Hivos ondersteunde Aikilab: een vrijplaats voor technologie, creativiteit en innovatie in Damascus.

Hivos blijft aandacht vragen voor de situatie van partners die de afgelopen jaren gearresteerd zijn en een onzeker lot tegemoet gaan. Maar vele andere activisten verdwijnen naamloos, en er rest dan ook weinig reden tot hoop voor hen.

 

Lees hier meer over het werk van Hivos in Syrië:

Women on the Frontline: vrouwen uit het Midden-Oosten strijden voor meer politieke participatie in hun land.

Kennisprogramma West Azië: onderzoek naar de rol van donoren en maatschappelijke organisaties in de democratiseringsbewegingen in het Midden-Oosten, de Noord-Afrikaanse regio, Syrië en Iran.

Ook steunt Hivos diverse partners in en rond Syrië die zich inzetten voor vrije media, cultuur en digitale rechten, waaronder:

Het Samir Kassir Eyes Center in Beiroet, dat schendingen van de persvrijheid in het Midden-Oosten monitort en de vrijheid van meningsuiting verdedigt.

Syria Deeply: een onafhankelijk mediaproject dat de Syrische crisis op een vernieuwende wijze onder de aandacht brengt.

Crowdvoice: ooggetuigenverslagen van Syriërs verzameld.

Foto: copyright Rosie Thompson / Save the Children.

Lees ook