Winnaars en verliezers in Kopenhagen

15 december, 2009

Winners en verliezers in Kopenhagen

Winnen en verliezen krijgt een heel nieuwe betekenis in Kopenhagen. Niet de vraag of het klimaat wint of dat arme landen de kans op ontwikkeling verliezen, maar de vraag wie er wel en wie er niet binnenkomt lijkt hier het belangrijkste onderwerp van gesprek.

Manuela en ik hadden maandag veel geluk. Wij konden als passagiers van de bus in een keer doorlopen naar de registratie in het Bella conferentie oord. Wij waren in een kwartier binnen en snapten maar niet waar de collega’s bleven. Die maakten grapjes over koffie die Greenpeace aan het uitdelen was. Dat kon toch niet waar zijn, want het leek allemaal heel efficiënt geregeld.

Pas later kregen wij in de gaten dat we heel veel geluk hadden gehad en dat we een van de weinigen waren die het centrum van de onderhandelingen had bereikt. De meeste ‘ observers ‘ van maatschappelijke organisaties kwamen met de metro en stonden uren in de kou in de rij en zijn uiteindelijk niet binnen gekomen. Ze konden de onderhandelingen over het klimaatakkoord niet van dichtbij meemaken en ook niet met delegatieleden in contact komen.

Die onderhandelingen liepen ondertussen niet goed. Nog steeds zijn er op zeer essentiële punten grote verschillen van inzicht. De vorm van de overeenkomst is nog niet duidelijk, de manieren van financieren niet, laat staan adequete reductie percentages. Er zal nog heel veel moeten gebeuren om Kopenhagen succesvol af te sluiten.

Mede als gevolg van de problemen met de toegang tot het conferentie centrum, groeit de spanning en de irritatie hier in Kopenhagen. Vandaag hebben mensen een extra pas nodig om binnen te komen. Wij hebben die nog niet, de poging om vanochtend heel vroeg naar binnen gaan is niet geslaagd. Van andere mensen komen nu opnieuw verhalen van uren in de kou staan zonder op te schieten en zonder resultaat.

Gelukkig vallen de onderhandelingen ook via websites te volgen en zijn er – noodgedwongen – steeds meer mensen buiten het Bella centrum te vinden. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om een goede uitkomst van de conferentie. Binnen en buiten moeten we er voor zorgen dat er een vergaand, bindend en eerlijk klimaat akkoord komt. De ontwikkelingen blijven we op de voet volgen!

Lees ook:
>> Eco’s blog over Beat The Heat Now
>> Beat The Heat Now!
>> Hivos en Klimaat
>> Hivos Klimaatfonds

Lees ook