Wind in de rug voor Arabische vrouwen

8 maart, 2013

Hivos is uitgekozen vanwege haar netwerk van vrouwenorganisaties die voorop liepen bij demonstraties in het Midden-Oosten. Hivos beschikt over een zeer uitgebreid en goed georganiseerd netwerk in de Arabische wereld bestaande uit vrouwenorganisaties en activisten.

Ploumen: ‘Samen met Hivos en PWC investeren we de komende drie jaar 5,8 miljoen euro zodat vrouwen hun stem en invloed kunnen laten gelden in de politiek, het bestuur en de maatschappij.’

Deze vrouwen zullen via het Fonds steun krijgen op een drietal terreinen: hervorming van verouderde wetten, politieke en sociale participatie en bewustwording. PWC is erbij betrokken om jonge vrouwen te scholen in organisatie en financieel management. Zo kunnen de vrouwen onder meer leren hoe ze andere donoren kunnen vinden.
 

Taaie strijdEen goed georganiseerde vrouwenbeweging is een voorwaarde voor verandering in landen zoals Syrië, Egypte, Irak, Tunesië. Vrouwen moeten nu met gevaar voor eigen leven aandacht vragen voor onrecht en geweld. En dit is niet makkelijk: hun strijd is taai en vol hindernissen. Hun agenda is luid en duidelijk en gaat vaak lijnrecht in tegen traditionele opvattingen en conservatieve normen en waarden. Daarbij kunnen zij rekenen op de training, expertise, financiële en morele steun van Hivos.
 

Eerbetoon Syrische vrouwVoor vrouwen in Syrië staat ook vandaag weer alles op het spel. Daarom wil Hivos deze editie van internationale vrouwendag aangrijpen om aandacht te vragen voor de moedige vrouwen die onverzettelijk blijven strijden voor vrijheid en gelijkheid van alle Syriërs, terwijl familie en vrienden omkomen. 

 

Foto cc copyright Syria Freedom

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer