Win het boek Een wereld voor kinderen – Opgroeien zonder kinderarbeid

18 november, 2009

In negen landen op drie continenten zag Peter de Ruiter wat kinderarbeid is, hoe het ontstaat en waarom. Hij noteerde de drogredenen om kinderen te laten werken en fotografeerde het onrecht waaraan ze worden blootgesteld. Maar hij toont ook oplossingen; hoe kinderarbeid kan worden voorkomen en hoe voormalige kindarbeiders weer de kansen krijgen die ze

218 miljoen kindarbeiders
Belangrijk, want er zijn 218 miljoen kinderen wereldwijd die werken en dat komt neer op één op zeven kinderen. Daarbij komen op jaarbasis 22.000 kinderen om het leven bij werkgerelateerde ongelukken. Daarbij gaan de kinderen niet naar school. Dat houdt in kinderarbeid in strijd is met het recht op onderwijs. Onaanvaardbaar, want volgens het VN Verdrag voor de Rechten van het Kind hebben alle kinderen recht op onderwijs!

Onderwijs
Armoede is niet de enige reden waarom kinderen werken. Kinderarbeid wordt ook versterkt door tradities en onwetendheid van ouders. Zij weten niet dat juist onderwijs zorgt voor een betere toekomst. Voor hun kinderen, maar ook voor henzelf. Want scholing zorgt ervoor dat kinderen straks meer kansen en mogelijkheden hebben om geld te verdienen. Maar ook ouders worden er beter van! Als (goedkope) kinderarbeid uitgebannen wordt, hebben volwassenen meer kans op werk én een hoger loon.

Boek winnen?
Ook nieuwsgierig naar het boek van Peter de Ruiter? Stuur dan een mailtje onder vermelding van ‘prijsvraag‘ met je naam, adres, postcode en woonplaats naar webredactie@hivos.nl. De eerste vijf inzendingen krijgen het boek thuis gestuurd.

Meer weten over wat jij kunt doen tegen kinderarbeid? Ga dan naar stopkinderarbeid

Ook de campagne Stop Kinderarbeid vecht tegen kinderarbeid. Lees hier verder

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer