Wie levert watt?

Van de energiereuzen is Eneco de meest duurzame stroomleverancier. Nuon en Essent scoren beiden een dikke onvoldoende. Dit blijkt uit onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu. De absolute koplopers die een tien scoren op duurzaamheid zijn vier kleine energiebedrijven: Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent.

 

Hivos Item

 

De organisaties beoordeelden 32 stroomleveranciers op investeringen in stroomopwekking, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een rangschikking gemaakt, ingedeeld in 3 groepen: de koplopers, de grijze middenmoot en de hekkensluiters. Van de energiereuzen ziet de ranking er als volgt uit:
Koploper: Eneco
Grijze middenmoot: GDF Suez, E.On
Hekkensluiters: Nuon, Essent

Samen hebben deze vijf bedrijven een marktaandeel van 85%  in Nederland. Hun impact op het klimaat is dan ook groot. Als deze bedrijven tot de duurzame koplopers willen behoren, doen ze er slim aan om te kiezen voor energie uit zon, wind en pure biomassa. Ook energie uit gascentrales wordt als voldoende duurzaam beoordeeld. Hoewel meerdere energieleveranciers na de ranking van 2013 hun beleid hebben verduurzaamd, scoren vier van de vijf energiereuzen een onvoldoende.  

Stijgers en dalers
Opmerkelijk is dat Nuon en GDF Suez zelfs zijn gedaald op de ranglijst. Dit komt omdat Nuon/Vattenfall vooral kiest voor kernenergie en kolenstroom. Ook GDF Suez kiest nog steeds vooral voor kolen. E.On en Greenchoice wisten daarentegen dankzij duurzame investeringen hun positie op de lijst te verbeteren.
Het onderzoek maakt duidelijk welke stroomleveranciers kiezen voor duurzaam. Met deze informatie kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken. Maar ook de leveranciers zelf worden met het onderzoek gestimuleerd om de transitie naar duurzame energie te bevorderen. “Particulieren, overheden en bedrijven kiezen steeds vaker voor groene stroom”, stelt Marieke Kragten, energiespecialist bij Hivos. “Maar Nederland loopt helaas nog flink achter in de productie van duurzame energie en stoot daarmee veel CO2 uit. De overgang naar schone energie vermindert deze uitstoot en zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van de huidige fossiele energiebronnen. Dat is niet alleen goed voor ons, maar ook voor de inwoners van lage- en middeninkomenslanden die het meest te lijden hebben van de klimaatverandering.”

Ranking van alle 32 stroomleveranciers (pdf).
Volledig onderzoek naar stroomleveranciers (pdf).

 

 

Foto cc credits Flickr user Guerito