Westerse bedrijven schieten tirannen te hulp

18 januari, 2012

In het Hivos-rapport wordt de mensenrechtensituatie ter plaatse uitgebreid toegelicht. Duidelijk is dat Europese bedrijven zaken doen met Iran, Wit-Rusland, Tunesië en Egypte.

‘Mijn laptop was mijn vijand’ De Iraanse Mansoureh Shojaee (53) zat een maand in de beruchte Evin gevangenis in Teheran. De activiste voor vrouwenrechten kreeg al haar internet- en telefoonverkeer onder de neus geduwd. Het afluisteren gebeurde zelfs openlijk: “Wanneer ik een afspraak maakte met medestanders, belde de politie om te zeggen dat ze wisten waar we mee bezig waren. Mijn mobiele telefoon was mijn vijand, mijn laptop was mijn vijand en mijn vaste nummer was mijn vijand”, vertelt Shojaee, die uiteindelijk alleen nog maar munttelefoons gebruikte voor ze in 2009 naar Duitsland vluchtte.

Mensenrechtenbeleid “Medewerkers van Europese bedrijven maken zich zelf zorgen. Sommige bedrijven denken na over een mensenrechtenbeleid”, signaleert Ben Wagner. “Er is nog geen enkel bedrijf dat als voorbeeld kan dienen. We zouden het autoritaire staten moeilijker moeten maken om deze technologie te kopen. Dat is mogelijk, maar het vergt politieke inzet en een breed gedragen publiek debat. Bedrijven en regeringen moeten voorkomen dat regimes deze technologieën misbruiken, door een pro-actief beleid te ontwikkelen.”

 

Image copyright Flickr user Florian

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer