Wereldwijde demonstratie als solidariteit met mensen in Honduras

10 augustus, 2009

De staatsgreep in Honduras van 28 juni jl. is internationaal veroordeeld, door onder meer de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Europese Unie (EU). De EU heeft de hulpgelden bestemd voor Honduras bevroren. Sindsdien zoeken Hondurese mensenrechtenorganisaties naar herstel van de democratie, waarin ook armen en uitgeslotenen inspraak hebben op hun eigen leven en toekomst.

Deze organisaties worden in het nauw gedreven. Protesten in het land worden onderdrukt, soms met geweld. Repressie en intimidatie zijn aan de orde van de dag. Media zijn aan banden gelegd. Leden van onze collegaorganisaties worden gearresteerd, geïntimideerd en vervolgd. Dit maakt het werk van
deze organisaties onmogelijk. Deze ontwikkelingen zijn betreurenswaardig en onacceptabel. Ze druisen in tegen de Universele Rechten van de Mens, zo stellen verschillende maatschappelijke organisaties in Nederland, die werken in Midden-Amerika en Honduras.

Op 11 augustus zullen mensen uit alle hoeken van Honduras naar de twee belangrijkste steden trekken om te protesteren. De bevolking in Honduras protesteert sinds de staatsgreep op 28 juni jl dagelijks. De Nederlandse maatschappelijke organisaties zullen steun betuigen aan collega organisaties in Honduras en de mensen in Honduras. Zij roepen het publiek op dat ook te doen.

Demonstratie: Dinsdag 11 augustus, 11 uur, op de Dam in Amsterdam.

Bekijk hier de beelden van de demonstratie op de Dam.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer