Wereldhumanismedag op 21 juni

8 juni, 2009

In een aantal korte films van het televisieprogramma Metropolis TV wordt op deze humanistische feestdag aandacht besteed aan mensen die geheel vanuit eigen kracht, onafhankelijk van overheid of andere machthebbers, een emancipatieproces in hun land in gang hebben gezet.

De mensen hebben met elkaar gemeen dat ze allen de regie over hun eigen leven willen houden en streven naar een rechtvaardige wereldsamenleving, waarin democratie en mensenrechten gelden voor iedereen.

Zo strijdt in China meneer Jiang tegen de verontreiniging van het milieu door de regering. Maar ook Bercan, Paul, Sopiato en Mabvuto nemen het heft in eigen handen. Onafhankelijk van overheid of andere machthebbers zetten zij een emancipatieproces in hun land in gang. De korte films, die gemaakt zijn door correspondenten van het VPRO programma Metropolis TV, worden op 20 en 21 juni op Nederland 2 uitgezonden.

De filmpjes zijn ook te zien via www.youtube.com/omroepHUMAN

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer