Beeld2
Foto: Caecilia Rasch

Hivos Roze Filmdag voor donateurs

“Onze organisatie begon in Beiroet met vijf vrienden en is uitgegroeid tot een beweging van vijf organisaties met meer dan duizend vrijwilligers. We zijn niet meer te stoppen.” Aan het woord is LHBTI-activiste Genwa Samhat tijdens de donateursdag van Hivos bij de Roze Filmdagen.

Een volle zaal met Hivos-donateurs kijkt eerst naar vier korte festivalfilms uit verschillende landen. Daarna wordt Genwa geïntroduceerd: directeur van Helem, de oudste LHBTI-organisatie van Libanon. Aan de hand van een korte documentaire laat ze het publiek kennismaken met haar land en haar werk. Want anders dan in Nederland, is er in Libanon nog een wereld te winnen als het aankomt op gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI’s.

Strijdbaarheid

In 2017 voert Helem campagne tijdens IDAHOT, de internationale dag tegen homofobie. De organisatie wordt bedreigd en de overheid weigert haar veiligheid te garanderen. Maar de medewerkers en vrijwilligers van Helem laten zich niet zomaar uit het veld slaan: de campagne wordt aangepast, gaat online verder en bereikt meer mensen dan ooit tevoren. Terwijl Genwa dit vertelt spat de energie van haar af, en het publiek is zichtbaar onder de indruk van haar strijdbaarheid.

Helem is uitgegroeid tot een plek in Beiroet waar iedereen zichzelf kan zijn en van waaruit beetje bij beetje gewerkt wordt aan positieve verandering. Mogelijk gemaakt door de Nederlandse donateurs van Hivos. Lees ons volledige interview met Genwa hier.

Free to be me Award

Naast de filmdag voor onze donateurs reikten we dit jaar ook voor het eerst een filmprijs uit: de Free to be me Award voor een film die bijdraagt aan homoacceptatie in een land waar dat nog niet vanzelfsprekend is. De Indiase film Evening Shadows van regisseur Sridhar Rangayan wist de award binnen te slepen.