We voelen ons weer jong

13 november, 2013

De installatie van een biovergister (ook wel een biogasinstallatie), iets meer dan een jaar geleden, veranderde het Githiri huishouden drastisch.

"We voelen ons weer jong," aldus een stralende Susan op de vraag hoe de biogasinstallatie haar leven heeft veranderd. "Ik heb geen last meer van mijn longen en hoef niet meer zo vroeg op te staan om brandhout te halen. Mijn gezondheid is enorm verbeterd en ik voel me ontspannen." Ze gebruikt nu gas uit de biogasinstallatie om te koken, de dagen van hout sprokkelen zijn voorbij. De oude keuken met zijn met roet bedekte muren, fungeert nu als opslagruimte.

De biogasinstallatie heeft meer voordelen. Simon en Susan zijn trots dat zij volledig zelfvoorzienend zijn als het gaat om voedselvoorziening. Hun drie koeien zorgen voor uitwerpselen waar de biogasinstallatie op werkt. De slurrie, een bijproduct van de biogasinstallatie, wordt gebruikt voor de bemesting van hun land. Het zit vol voedingsstoffen en zorgt voor een rijke oogst. Bovendien is de slurrie een bron van inkomsten voor de Githiris omdat ze de overgebleven slurrie kunnen verkopen aan naburige boerderijen.

"Ik koop niet langer kunstmest en mijn oogst is enorm verbeterd. Voorheen oogstte ik tien, nu vijfentwintig zakken boerenkool per week," zegt Susan opgewonden. “Door de grotere oogst, hebben we meer inkomsten.”

In deze regio zijn bijna tweehonderd biogasinstallaties geïnstalleerd en de boeren worden aangemoedigd om biogas te gebruiken als brandstof. De regio Kinale waar Susan en Simon leven, is de afgelopen jaren zwaar ontbost. De overheid moest ingrijpen om de bossen te behouden en zag biogas als een oplossing. Familie Githiri kreeg een de installatie voor 80 procent gesubsidieerd en vulde het restbedrag aan met spaargeld. De gasinstallatie van acht kubieke meter kostte nog geen 100 euro en werd in twee maanden gebouwd.

Dat er steeds meer biogasinstallaties worden gebouwd in Kenia is het bewijs dat boeren als Susan en Simon de voordelen inzien van biogas. En dat is weer goed nieuws voor het Africa Biogas Partnership Programme. ABBP is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse overheid, Hivos en SNV Nederland.

Susan en Simon beschouwen zichzelf als gelukkig : zij hadden het afgelopen jaar een ‘goede oogst’, in meer dan een opzicht.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer