We voelen ons weer jong

13 november, 2013

De installatie van een biovergister (ook wel een biogasinstallatie), iets meer dan een jaar geleden, veranderde het Githiri huishouden drastisch.

"We voelen ons weer jong," aldus een stralende Susan op de vraag hoe de biogasinstallatie haar leven heeft veranderd. "Ik heb geen last meer van mijn longen en hoef niet meer zo vroeg op te staan om brandhout te halen. Mijn gezondheid is enorm verbeterd en ik voel me ontspannen." Ze gebruikt nu gas uit de biogasinstallatie om te koken, de dagen van hout sprokkelen zijn voorbij. De oude keuken met zijn met roet bedekte muren, fungeert nu als opslagruimte.

De biogasinstallatie heeft meer voordelen. Simon en Susan zijn trots dat zij volledig zelfvoorzienend zijn als het gaat om voedselvoorziening. Hun drie koeien zorgen voor uitwerpselen waar de biogasinstallatie op werkt. De slurrie, een bijproduct van de biogasinstallatie, wordt gebruikt voor de bemesting van hun land. Het zit vol voedingsstoffen en zorgt voor een rijke oogst. Bovendien is de slurrie een bron van inkomsten voor de Githiris omdat ze de overgebleven slurrie kunnen verkopen aan naburige boerderijen.

"Ik koop niet langer kunstmest en mijn oogst is enorm verbeterd. Voorheen oogstte ik tien, nu vijfentwintig zakken boerenkool per week," zegt Susan opgewonden. “Door de grotere oogst, hebben we meer inkomsten.”

In deze regio zijn bijna tweehonderd biogasinstallaties geïnstalleerd en de boeren worden aangemoedigd om biogas te gebruiken als brandstof. De regio Kinale waar Susan en Simon leven, is de afgelopen jaren zwaar ontbost. De overheid moest ingrijpen om de bossen te behouden en zag biogas als een oplossing. Familie Githiri kreeg een de installatie voor 80 procent gesubsidieerd en vulde het restbedrag aan met spaargeld. De gasinstallatie van acht kubieke meter kostte nog geen 100 euro en werd in twee maanden gebouwd.

Dat er steeds meer biogasinstallaties worden gebouwd in Kenia is het bewijs dat boeren als Susan en Simon de voordelen inzien van biogas. En dat is weer goed nieuws voor het Africa Biogas Partnership Programme. ABBP is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse overheid, Hivos en SNV Nederland.

Susan en Simon beschouwen zichzelf als gelukkig : zij hadden het afgelopen jaar een ‘goede oogst’, in meer dan een opzicht.

Lees ook