We Seduce to Reduce

7 oktober, 2011

Onze energieconsumptie blijft maar toenemen, het beleid van de regering schiet tekort en de industrie komt weg met vrijblijvende convenanten. De stijging van het energieverbruik is daardoor veel hoger dan beoogd, zo concludeert ook de Algemene Rekenkamer in een deze week gepresenteerd rapport.

De negatieve effecten van ons energieverbruik – klimaatverandering en de gevolgen die daarmee samenhangen zoals langere droogtes en grillige weerspatronen – laten zich vooral voelen in ontwikkelingslanden. Ingrijpende actie is nodig.
Hivos wil daarom onze overconsumptie van energie aanpakken. Wij kiezen niet voor de zoveelste bewustwordingscampagne. Geen brave voorlichting meer maar slim ontworpen ingrepen die (ongemerkt) de juiste energiekeuzes uitlokken. Blijvende gedragsverandering door een onopgemerkt zetje in de goede richting, dat is de essentie[1].

Seduction Project Met de resultaten en de aanpak van het Seduction Project wil Hivos beslissers op alle niveaus, van consument tot CEO, over de streep trekken. In de animatie hieronder introduceert Hivos het Seduction Project. Op seductionproject.nl en op Facebook voegt Hivos het komende half jaar steeds nieuwe experimenten en inspiratiebronnen toe.

De belangrijkste inspiratiebronnen voor dit nieuwe initiatief zijn inzichten uit de gedragswetenschappen en game design. Samen met studenten Game Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht laten we de principes die gamen verslavend maken los op het energieprobleem.

 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer