WANTED – voor LHBT rechten in Zuidelijk en Oostelijk Afrika

7 februari, 2013

Binnen het gezamenlijke project richt Hivos zich op het steunen van lokale activisten in Oostelijk- en Zuidelijk Afrika. Door middel van trainingen, coaching, financiële ondersteuning en uitwisselingen maakt Hivos de homorechtenbeweging daar sterker. Zo kunnen activisten veiliger en met de juiste middelen opkomen voor de rechten van homo’s, lesbo’s en transgenders in eigen land. De activisten kiezen zelf welke ondersteuning en training ze nodig hebben, deze kunnen dan ook variëren van hoe je een organisatie leidt tot hoe je homo-onvriendelijke wetgeving aanpakt.

Het postcode loterij programma heeft in 2012 vertegenwoordigers van 41 LHBT organisaties getraind, afkomstig uit 12 Afrikaanse landen. De activisten geven aan dat ze zich gesterkt voelen en minder geïsoleerd door de Hivos programma’s. De lessen die ze leren worden meteen geïmplementeerd in de praktijk. Daarnaast geeft Hivos financiële ondersteuning aan 5 meer gevestigde organisaties die in eigen land de LHBT gemeenschap mobiliseren en versterken. 

Een van deze organisaties is Queer Youth Uganda, die in heel Oeganda jonge LHBT’s opzoekt en ze informatie verstrekt over hun rechten, inclusief de implicaties van de anti-homowet. Queer Youth mobiliseert jongeren en biedt hen tevens een veilige haven in het zeer vijandige Oeganda. Sam Opio, de leider van deze organisatie, was vorig jaar op de Nederlandse televisie te zien in de documentaire Strijders voor de Liefde, gemaakt in samenwerking met Sipke Jan Bousema.     

Een andere organisatie die steun krijgt van Hivos is het Zuid-Afrikaanse The Inner Circle, dat homofobie binnen de Moslimgemeenschap aan de kaak stelt en jonge moslims helpt die worstelen met hun seksuele oriëntatie. De oprichter van The Inner Circle, Imam Mushin Hendricks, heeft eerder dit jaar de Bob Angelo Penning gekregen, een prijs die wordt uitgereikt door COC Nederland.

NIEUWS:

Boris Dittrich neemt a.s. dinsdag 12 februari plaats in Koffietijd om te praten over HLBT rechten wereldwijd. Kijk de aflevering terug op: www.koffietijd.nl

Op 17 mei 2013 neemt Hivos medewerker Fabienne Simenel plaats in Koffietijd om daar de publiekscampagne van Human Rights Watch en Hivos te presenteren. De campagne ‘Wanted’ vraagt aandacht voor de situatie van HLBTs in Zuidelijk- en Oostelijk Afrika en loopt van 17 mei 2013 tot en met augustus 2013. Meer informatie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of houd de website in de gaten.

PARTNER LINKS: www.hrw.org/lgbt

Fotograaf: Jabu Chen Pereira

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer