Waarom Hivos Charlie Hebdo is

9 januari, 2015

Wereldwijd  steunt Hivos creatieve geesten, journalisten en bloggers, vanuit een  overtuiging die wij vinden in humanistische waarden zoals vrijheid,  zelfbeschikking, zelfontplooiïng en pluralisme. Vrijheid van expressie  en de vrijheid om de draak te steken met gevestigde machten wordt  namelijk niet alleen gewaardeerd in Nederland maar ook in Beiroet, in  Tunis, in Nairobi, in Johannesburg, in La Paz, in Jakarta. Op al die  plekken waar diezelfde vrijheid onder druk staat. Die waardering  verbindt ons. En het is de verbinding die Hivos nadrukkelijk zoekt.

KwetsbaarheidDe  aanslag in Parijs bewijst dat onze vrijheid soms zwaar op de proef  wordt gesteld. Dan blijkt hoe kwetsbaar wij zijn voor vijanden van  democratie, voor extremisten die onze waarden haten. Maar het is een  kwetsbaarheid die we zullen moeten accepteren, hoe moeilijk dat ook is.  Gehoor geven aan de roep om meer beveiliging, nog hogere hekken, meer  toezicht en minder privacy moeten wij vooral niet. Evenmin is het wijs  om naar ‘de moslims’ in het algemeen of naar ‘de islam’ te wijzen als  schuldige van terroristische aanslagen. Moslims die hier in vrede willen  leven, die ‘zij’, dat zijn wij. Iets waaraan velen maar niet lijken te  kunnen wennen.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer