Waar blijft de Afrikaanse lente?

25 oktober, 2011

Moderator Marcia Luyten gaat in gesprek met ‘Facebookgirl’ Esraa Abdel Fattah en activiste Ragia Omran uit Egypte, activistische bruggenbouwer Arthur Larok uit Oeganda, en Zimbabwaanse advocate Priscilla Makanyara Chigumba.

Esraa Abdel Fattah is inmiddels wereldberoemd. Als medeoprichtster van de 6 april beweging (2008) groeide zij na haar arrestatie uit tot een symbool van verzet. Tijdens de revolutie was zij niet alleen op internet actief maar vooral ook op straat, waar het gebeurde. Dit jaar was Esraa Abdel Fattah genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Ragia Omran is mensenrechtenadvocaat en juridisch duizendpoot. Ze geeft gratis juridische bijstand aan activisten, werkt voor een feministische NGO die strijd tegen alle vormen van discriminatie tegen vrouwen, en is lid van de beweging Almasry Alhurr die de principes van de revolutie hooghoudt: democratie, vrijheid, onafhankelijkheid, menselijke waardigheid en sociale rechtvaardigheid.

Arthur Larok staat aan het hoofd van het Oegandese NGO Forum, een maatschappelijk platform voor goed bestuur en ontwikkeling. Politicoloog Larok stuurde onlangs 60.000 neuzen dezelfde kant op: burgers uit allerlei delen van het land stelden een Burgermanifest op met sociaal-politieke eisen.

Priscilla Makanya Chigumba studeerde rechten aan het Kings College in Londen en in penningmeester van de Zimbabwaanse Vereniging van Vrouwelijke Advocaten. Deze non-profit organisatie strijdt voor vrouwenrechten op alle bestuurlijke niveaus, biedt rechtshulp en werkt aan bewustwording. 

 

Foto: copyright CC Darkhorse Gypsy

Lees ook