Vrouwen kunnen het verschil maken in kledingindustrie

27 maart, 2012

TNS‐Nipo deed een onderzoek onder ruim 600 vrouwen waaruit bleek dat vrouwen zich er gedeeltelijk (70%) of geheel (23%) bewust van zijn dat in Nederland kleding wordt verkocht die onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden in andere landen is gemaakt. Oikos heeft een aantal vrouwen ondervraagd over fairtrade kleding. De voornaamste reden om niet over te stappen op fairtrade kleding, bleek onwetendheid over de mogelijkheden hiervan. Veel vrouwen willen wel dat er eerlijk wordt gehandeld in de kledingindustrie, maar zien niet in hoe zij hier hun steentje aan bij kunnen dragen.

Tijdens de workshop Shop ’n Style gaan de deelnemers (16‐25 jaar) in een ontspannen sfeer aan de slag met achtereenvolgens kleding, styling en cosmetica. Ook krijgen ze tips en actiemogelijkheden waarmee ze vanuit Nederland bij kunnen dragen aan betere arbeidsomstandigheden. Tussendoor komen de positie en arbeidsrechten van vrouwen in de kledingindustrie op een speelse, laagdrempelige manier aan bod.

In de Chocolate Factory, een andere Sister2Sister‐workshop waarin deelnemers zelf bonbons maken, ontdekken deelnemers meer over de positie van vrouwen in de cacaoteelt. Ook hier ontbreken de nuttige tips over (h)eerlijke chocolade natuurlijk niet! Workshops kunnen (tegen een kleine onkostenvergoeding) door groepen worden aangevraagd via oikosxplore@stichtingoikos.nl.

Hivos financierde deze workshops in het kader van het jongerenprogramma.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer