Vrouwen in het Midden-Oosten hebben geen moment te verliezen

18 mei, 2011

“Met de opstanden in het Midden-Oosten staan vrouwenkwesties op het spel”, zegt de ervaren vrouwenactiviste Layla Naffa uit Jordanië. “Acute betrokkenheid is van het grootste belang. Er kunnen nu zeker dingen ten goede veranderen, maar in een overgangsfase kan de balans ook makkelijk negatief doorslaan.” Naffa is bezorgd over een dominantere rol van de politieke islam: “We hebben het gevoel dat het merendeel van de islamisten, die veelal ondergronds opereerden, een plek gaan opeisen. Dat vormt een risico voor vrouwenrechten”.

ConferentieOp de driedaagse (13-16 mei) door vrouwenrechtenorganisatie Karama en Hivos georganiseerde conferentie kwamen meer dan 90 activisten, rechters en politiek leiders uit de gehele Midden Oosterse regio bijeen. En wat vrij uniek genoemd mag worden in zo’n groot gezelschap: de neuzen stonden allemaal dezelfde kant op gericht.

Gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in democratische processen, grondwetsherziening,  meer vrijheid in de publieke ruimte en strategisch netwerken stonden al lang bovenaan de agenda. Eens te meer werd aangedrongen op steun vanuit de Europese Unie. Steun vooral voor de idee dat participatie van ook die andere helft van de Arabische bevolking noodzakelijk is voor ontwikkeling.  

ActivismeIn een persverklaring besluit de conferentie: “Met wetgevende comités reeds in stelling gebracht, verkiezingen op komst [in Egypte, Hivos], en protesten die escaleren, gesmoord in staatsgeweld, verklaren de bijeengekomen activisten dat er geen moment te verliezen is om het politiek activisme te professionaliseren, nu de regio in rap en bovendien in jaren niet waargenomen tempo aan het veranderen is.”

Op het evenement zagen journalisten van internationale media, ambassadeurs en politici hoe vrouwen eensgezind zijn in hun streven naar meer rechten. De conferentie was mede mogelijk dankzij financiële steun van het Zweedse Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking, SIDA, en Hivos.

Lees ook