Vrouwen in het Midden-Oosten hebben geen moment te verliezen

18 mei, 2011

“Met de opstanden in het Midden-Oosten staan vrouwenkwesties op het spel”, zegt de ervaren vrouwenactiviste Layla Naffa uit Jordanië. “Acute betrokkenheid is van het grootste belang. Er kunnen nu zeker dingen ten goede veranderen, maar in een overgangsfase kan de balans ook makkelijk negatief doorslaan.” Naffa is bezorgd over een dominantere rol van de politieke islam: “We hebben het gevoel dat het merendeel van de islamisten, die veelal ondergronds opereerden, een plek gaan opeisen. Dat vormt een risico voor vrouwenrechten”.

ConferentieOp de driedaagse (13-16 mei) door vrouwenrechtenorganisatie Karama en Hivos georganiseerde conferentie kwamen meer dan 90 activisten, rechters en politiek leiders uit de gehele Midden Oosterse regio bijeen. En wat vrij uniek genoemd mag worden in zo’n groot gezelschap: de neuzen stonden allemaal dezelfde kant op gericht.

Gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in democratische processen, grondwetsherziening,  meer vrijheid in de publieke ruimte en strategisch netwerken stonden al lang bovenaan de agenda. Eens te meer werd aangedrongen op steun vanuit de Europese Unie. Steun vooral voor de idee dat participatie van ook die andere helft van de Arabische bevolking noodzakelijk is voor ontwikkeling.  

ActivismeIn een persverklaring besluit de conferentie: “Met wetgevende comités reeds in stelling gebracht, verkiezingen op komst [in Egypte, Hivos], en protesten die escaleren, gesmoord in staatsgeweld, verklaren de bijeengekomen activisten dat er geen moment te verliezen is om het politiek activisme te professionaliseren, nu de regio in rap en bovendien in jaren niet waargenomen tempo aan het veranderen is.”

Op het evenement zagen journalisten van internationale media, ambassadeurs en politici hoe vrouwen eensgezind zijn in hun streven naar meer rechten. De conferentie was mede mogelijk dankzij financiële steun van het Zweedse Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking, SIDA, en Hivos.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer