Vrouw onderbetaald in Keniaanse rozenteelt

9 mei, 2011

"Moederdag en Valentijnsdag zijn piekperiodes voor de bloementelers", weet Hivos partner Mary Kambo van Larc, een Keniaanse organisatie die de arbeidsomstandigheden in de Keniaanse bloementeelt probeert te verbeteren. "Veel vrouwen maken dan overuren. De meesten doen dat graag want zo kunnen ze extra geld verdienen", zegt Kambo. Het is namelijk laagopgeleid werk dat slecht wordt betaald.

Naast het werk zijn veel vrouwen per dag zeker vier uur extra kwijt aan reizen en wachten. "De bus van het werk haalt de vrouwen al om zes uur ’s ochtends op. Ze komen dan om zeven uur aan maar het werk begint pas om acht uur. Als het werk om vier uur ’s middags gedaan is dan moeten de vrouwen weer een uur wachten totdat de bus hen komt halen. Al die extra uren worden niet betaald."

Miskramen"Hoewel er de laatste jaren het een en ander is verbeterd aan de arbeidsomstandigheden op de kwekerijen, houden veel werkgevers, waaronder ook Nederlandse bloementelers in Kenia, zich nog steeds niet aan alle arbeidsvoorschriften", stelt Kambo. "Zo worden er soms stiekem toch verboden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook moeten de werknemers nadat er met chemicaliën is gesproeid veel te snel de kas weer in. Enkele zwangere werkneemsters hebben hierdoor een miskraam gekregen", weet Kambo.  

"Zwangere vrouwen hebben het recht om lichter werk te doen maar durven daar vaak niet om te vragen omdat ze bang zijn dat ze dan slechter betaald krijgen." De vrouwelijke werknemers in de bloementeelt durven volgens Kambo seksuele intimidatie vaak ook niet aan te kaarten. "Bij sommige bedrijven werkt het nog steeds zo dat wie promotie wil, naar bed moet met de opzichter."

DialoogOmdat vrouwen vaak maar tijdelijke contracten hebben durven ze niet te klagen bij het management. Larc gaat daarom met de bloementelers praten en geeft trainingen aan de vrouwen om hun bewust te maken van hun rechten. Tijdens de gesprekken die Kambo met de telers voert, merkt ze dat die best openstaan voor verbeteringen. Zo wordt er door de telers meer werk gemaakt van het uitbannen van seksuele intimidatie en delen sommige werknemers wekelijks verse groente uit onder het personeel. Maar Kambo zou graag zien dat er wat betreft de betaling en de werkzaamheden van zwangere vrouwen nog een tandje wordt bijgezet.

Het probleem van de slechte arbeidsvoorwaarden is volgens haar een complex probleem waar niet alleen de bloementelers verantwoordelijkheid voor dragen. "Werkgevers zeggen tegen ons: ‘Wij betalen onze werknemers meer dan het wettelijk vereiste minimumloon. Wat verwacht je nog meer van ons’. Toch is dat nog steeds te laag. Maar zolang de overheid en soms ook vakbonden waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn, niet op de bres komen voor een betere beloning van vrouwen blijft het lastig. Vrouwenarbeid wordt in Kenia helaas nog ondergewaardeerd."

Wil je weten wat Hivos voor vrouwen in de Keniaanse rozenteelt doet? 

Foto boven: Bloemenkwekerij in Kenia, (cc) Curt Carnemark/World Bank.

Lees ook