VPRO Tiger Award enorme opsteker voor filmsector Midden-Amerika

9 februari, 2010

Hivos ondersteunt onafhankelijke en vernieuwende initiatieven van kunstenaars en culturele organisaties in ontwikkelingslanden. Vernieuwende films, zoals ‘Agua fría de mar’, zorgen voor een klimaat waarin ideeën vrijelijk uitgewisseld worden en er ruimte is voor verbeelding en creativiteit. Zo kunnen mensen met elkaar in dialoog gaan en samen nieuwe toekomstperspectieven creëren.

Het filmfonds Cinergia werd opgericht in 2004 op initiatief van Hivos. Het fonds leverde de afgelopen 6 jaar een bijdrage aan de productie van 100 films van regionale filmmakers. Ook is het fonds succesvol in de internationale distributie van films, het organiseren van audiovisuele trainingen en het ondersteunen van jonge filmmakers en –producenten.

‘Agua fría de mar’ is gemaakt door Paz Fábrega uit Costa Rica. De film laat de mysterieuze relatie tussen een vrouw en een jong meisje zien in Costa Rica. Paz Fábrega (1979) studeerde fotografie en journalistiek voordat ze naar de London Film School ging. Ze maakte eerder twee korte films: Temporal (2006) en Cuilos (2008).

Meer info:
> Hivos investeert in kunst & cultuur
> Winnaars VPRO Tiger Awards 2010
> Interview met Paz Fábrega over Agua fría de mar
> Website van filmfonds Cinergia (Spaans)

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer