Voorvechtster migrantenrechten Irene Fernandez overleden

2 april, 2014

Van 1992 tot 2000 werkte Hivos samen met Tenaganita. Hivos medewerker Artien Utrecht leerde Fernandez kennen als een activiste in hart en nieren: “Het leven van Irene stond volledig in het teken van haar strijd tegen onrecht. Ze wisselde indrukwekkende publieke toespraken over de positie van arbeidsmigranten onvermoeibaar af met persoonlijk bezoek aan illegale dienstmeiden en families van opgepakte actievoerders.”

De Maleisische regering had het vaak gemunt op Fernandez. Zo werd haar een dertien jaar durend proces aangedaan, omdat zij in een rapport de afschuwelijke omstandigheden in detentiekampen voor immigranten openbaar had gemaakt. Uit het rapport bleek onder andere dat tientallen bewoners van het Semenyih-detentiekamp waren omgekomen ten gevolge van voorkombare ziektes, en dat de gedetineerden het slachtoffer waren van mishandeling en seksueel geweld door gevangenbewaarders.

ArrestatieFernandez werd in 1996 gearresteerd, en op basis van een draconische Maleisische perswet aangeklaagd wegens het ‘kwaadwillig verspreiden van valse informatie’.  Ze werd in 2003 veroordeeld tot een celstraf van een jaar. Later werd Fernandez op borgtocht vrijgelaten, en in 2008 werd de aanklacht tegen haar ingetrokken.

Activiste Fernandez is nooit gebogen voor de dreigementen van machthebbers. "Ook tijdens het eindeloze rechtsproces schoof ze tussen de verhoren door aan tafel voor overleg over de volgende actie tegen de gewelddadige uitzetting van migrantenarbeiders," aldus Utrecht.

Naast haar werk voor Tenaganita, was Fernandez betrokken bij de oprichting van het Asia Pacific Forum on Women, Law and Development (AFWLD). Ook was ze directeur van CARAM Asia, een regionaal netwerk dat gespecialiseerd is in migratie en gezondheidskwesties. Fernandez ontving meerdere keren prijzen voor haar werk, zoals de Human Rights Watch Award (1996), de Amnesty International Award (1998), de Jonathan Mann Award voor gezondheid en mensenrechten (2004) en de Rights Livelihood Award (2005). In 2000 kreeg zij van de Vrije Universiteit Amsterdam een eredoctoraat in de Sociale Geneeskunde.

Foto: Gilbert Sape

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer