Voor vrede in Syrië zijn vrouwen nodig

21 januari, 2014

50 vrouwenErg hoog zijn de verwachtingen voor Geneve II niet maar de besprekingen bieden in ieder geval een sprankje hoop. In aanloop naar ‘Geneve II’, zoals het de conferentie officieel heet, heeft een kleine vijftigtal Syrische vrouwen een vredesinitiatief genomen, waaraan ook Hivos hard heeft gewerkt.

Een cruciale rolMedeorganisator van het initiatief Phumzile Mlambo-Ngcuka, algemeen directeur van UN Women, verklaarde dat de vrouwen dag en nacht hebben gewerkt in een poging om de Syrische bevolking weer veiligheid, recht en waardigheid te kunnen laten ervaren. Ze benadrukte de wezenlijke rol van vrouwen in het leggen van een basis voor duurzame vrede. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken stelde na afloop van de voorbesprekingen dat vrouwen een cruciale rol spelen in de implementatie van een toekomstige vredesovereenkomst. De Syrische vrouwen hebben tijdens het vredesinitiatief verschillende eisen geformuleerd. 

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken sprak op Syrië-conferentie en pleitte daar voor een grotere rol voor de Syrische vrouwen: "Zij waren niet degenen die de oorlog in Syrië lieten ontbranden, maar zij staan klaar om nu aan de vrede bij te dragen"

 

 

 

Een van die vrouwen die deelnamen aan het pré Geneve II overleg is Rajaa Altalli. Het actualiteitenprogramma van de NCRV Altijd Wat sprak met haar, en zond op dinsdag 21 januari het gesprek uit.

 

 

Lees ook