Voor een nieuwe generatie kritische consumenten

7 februari, 2012

Wat wij hier consumeren heeft veel invloed op de landen waar onze producten vandaan komen. Maar uit een recent onderzoek van de Wageningen University blijkt dat jongeren weinig geïnteresseerd zijn in de herkomst van hun voedsel. Toch vinden ze duurzaamheid en eerlijke handel wel belangrijk. En dragen ze liever niet bij aan kinderarbeid of  uitbuiting. De koppeling tussen het eigen consumptiepatroon en de problemen die de productie veroorzaakt wordt niet gemaakt.

Duurzaam consumerenDaar gaat ‘Duurzaam consumeren: ook dat kun je leren’ verandering in brengen. Door werkcolleges op hogescholen en universiteiten worden studenten gestimuleerd om kritisch en bewuster te gaan consumeren. Het project richt zich op specifieke voedselgroepen: cacao, kruiden en fruit. De studenten gaan ook op werkbezoek bij bedrijven en leggen contact met de producenten aan de andere kant van de wereld. Zo zien ze direct wat er  komt kijken bij het productieproces van hun voedsel. En worden ze de nieuwe generatie kritische consumenten die bijdragen aan een duurzamere wereld.

Het project start met een werkconferentie op 9 februari 2012 in het Felix Meritis. In de zomer van 2012 wordt het project afgesloten met een eindconferentie.

 

foto: Jessica Mullen

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer