Voeg daad bij het woord Jim Yong Kim

4 april, 2013

Kim trok afgelopen maanden aan de bel over klimaatverandering. Tijdens het World Economic Forum in Davos waarschuwde de baas van de Wereldbank voor nieuwe conflicten over natuurlijke rijkdommen. Hij opperde – net als het IMF vorige week – om subsidies voor fossiele brandstoffen af te schaffen. De afzenders van de brief onderschrijven deze woorden en vinden het nu tijd voor daden.
 

Vieze subsidiesDe Wereldbank investeert zelf flink in C02-opwekkende fossiele brandstoffen. Na de uitspraken van Kim zou het instituut ook zijn eigen financieringsbeleid op het gebied van energie moeten opschonen. Volgens data van Oil Change International heeft de Wereldbank afgelopen 5 jaar voor 18 miljard dollar geïnvesteerd in olie, kolen en gas.

Investeringen wereldbank volgens Oil Change International

 

Toegang tot energieSubsidies voor grootschalige wereldbankprojecten met fossiele brandstoffen hebben voor het leeuwendeel gefaald om mensen in arme landen toegang te bieden tot energie. Wel ondervinden bewoners van deze arme gebieden als eerste de desastreuze gevolgen van klimaatverandering zoals mislukte oogsten en hogere voedselprijzen. En zijn het vaak lokale gemeenschappen die de dupe zijn van vernietiging van hun leefomgeving door winning van olie, gas en kolen.

Uit analyses van bijvoorbeeld het International Energy Agency, blijkt dat voor toegang tot energie van de armsten vooral gekozen moet worden voor decentrale energie projecten. Lokale energie opwekking, zonnepanelen en andere vormen van duurzame energie zijn goedkoper en dragen veel meer bij aan ontwikkeling en armoede bestrijding. Dat zou de kern moeten zijn van het werk van de Wereldbank
 

 

Sumba 100% duurzaamOm te laten zien dat investeren in duurzame energie juist in arme gebieden effect heeft wijst Hivos op het Indonesische eiland Sumba. De komende jaren werken bewoners, overheden en investeerders samen om de bewoners van Sumba voor 100% toegang te geven tot duurzame energiebronnen zoals de biogas, waterkracht en zonne-energie.

Foto: copyright Josh Estey @
Operating microhydro at Kamanggih Sumba

Lees ook